Alkotmánybíróság elutasította a sóskúti népszavazási kezdeményezést

Az Alkotmánybíróság visszautasította a sóskúti önkormányzat alkotmányjogi panaszát, amely egy helyi népszavazási kezdeményezés hitelesítésének megtagadása ellen irányult.

Januárban kiderült, hogy a szlovén Andrada Alsózsolca helyett Sóskútra telepítené akkumulátor-feldolgozóját. A helyiek és a környékbeli települések tiltakoztak a gyár ellen. A Helyi Választási Bizottság (HVB) hitelesítette az öt önkormányzati képviselő által kezdeményezett helyi népszavazást, amely arról kérdezte volna meg a sóskútiakat, hogy egyetértenek-e egy elem- és akkumulátorgyártó, valamint újrahasznosító üzem működésével a településen. Egy magánember azonban megtámadta a határozatot, így az ügy a Budapest Környéki Törvényszék elé került, ahol a kérdés hitelesítését megtagadták.

A sóskúti önkormányzat felhatalmazta König Ferenc polgármestert, hogy alkotmányjogi panaszt nyújtson be, mivel úgy vélték, a döntés sérti a helyi választók véleménynyilvánítási szabadságát, és a tervezett gyár környezetre gyakorolt hatása egészségükre ártalmas lehet. Az indítvány szerint a törvényszék tévesen jutott arra a következtetésre, hogy egy érvényes népszavazás esetén nem lenne világos a jogalkotónak, miként teljesítse jogalkotási feladatát.

Az Alkotmánybíróság, Czine Ágnes vezetésével, emlékeztetett arra, hogy tavaly június 1-jei hatállyal megszűnt a közhatalmi jogkörben eljárók indítványozói jogosultsága. A testület kijelentette, hogy a helyi önkormányzatok közhatalmat gyakorolnak, így a képviselő-testület fellépése az ügyben ellentétes a törvény szövegével. Az Alkotmánybíróság szerint ez nem jelenti azt, hogy a sóskúti önkormányzat nem élhet Alaptörvényben és törvényben biztosított feladat- és hatásköreivel, vagyis nem zárható el attól, hogy megismerje a választók akaratát.