Ukrajna hamarosan újabb Patriot légvédelmi rendszert kaphat

Az Egyesült Államok kormányzata egy újabb Patriot légvédelmi rendszert tervez küldeni Ukrajnának, amelynek nagy szüksége van a légvédelmi képességek megerősítésére az orosz drón- és rakétatámadások ellen.

A Bloomberg információi szerint a Biden-adminisztráció azon dolgozik, hogy Ukrajnának legalább egy további Patriot légvédelmi rendszert küldjön. Az USA egy üteget – amely 2-4 rakétaindítót, tűzvezető rendszert, generátorokat, radarokat és a hozzájuk tartozó szállítójárműveket foglal magában – kíván eljuttatni Ukrajnába, miközben Ukrajna európai szövetségesei is hasonló lépéseket fontolgatnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszternek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Ukrajnának sürgősen szüksége van további Patriot rendszerekre, különösen Harkiv térségében, ahol egy új orosz offenzíva indult meg a napokban. Zelenszkij szerint az ország második legnagyobb városának légvédelméhez legalább két ütegre lenne szükség. Az ukrán elnök a fokozódó katonai nyomás miatt lemondta minden külföldi látogatását, beleértve egy tervezett hivatalos útját Madridba is.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint néha úgy érzi, mintha "a falnak beszélne", amikor légvédelmi rendszerek után kell koslatnia Európában. A tárcavezető megjegyezte, hogy a NATO-tagállamoknak bőséggel áll rendelkezésre a fegyverből, ezért érthetetlen számára, hogy Kijev miért nem kapott még többet belőlük. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa és a Pentagon egyelőre nem reagáltak a bejelentésre.

Ukrajna újabb orosz offenzívával néz szembe északon, és a csapatok heves tűz alá kerültek, „előnyösebb pozíciókba” vonultak az északkeleti régió két területén. A hadsereg szóvivője szerint a Lukjanci és Volcsanszki térségéből a csapatok kivonásáról szóló döntést „katonáink életének megóvása és a veszteségek elkerülése érdekében” hozták meg. A helyzet továbbra is nehéz, de az ukrán erők kitartanak amellett, hogy nem engedik, hogy az orosz megszállók megvethessék a lábukat.

Az elmúlt napokban civilek ezrei menekültek nyugatra, Harkiv felé, többek között a 74 kilométerre fekvő Volcsanszk városából, ahol az orosz erők állásokat építettek ki a városon belül. Bár a város elfoglalása különösebb katonai jelentőséggel nem bír, csapást jelentene az ukrán morálra. Kijev erősítést küldött a tágabb Harkiv régióba a pénteki behatolás után, amelyet Oroszország egyik legjelentősebb szárazföldi támadásának tartanak azóta, hogy 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját az országban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi látogatása során került sor az eseményekre – ő az első magas rangú amerikai tisztviselő, aki Ukrajnába utazik, mióta a kongresszus a múlt hónapban elfogadta a 61 milliárd dolláros segélycsomagot. Harkivtól távol Oroszország korábban közölte, a célzott ukrán dróntámadások után ideiglenesen bezárta a délnyugati Kazany régió két nagy repülőterét, amit Ukrajna nem kommentált. Blinken váratlanul, előre be nem jelentett látogatásra érkezett Ukrajnába május 14-én, ahová vonattal utazott Lengyelországból. Blinken szerdán találkozott Kijevben Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és bejelentette, hogy 2 milliárd dollár külföldi katonai finanszírozást biztosít Amerika Ukrajnának.

Közben Oroszország tovább nyomul előre Északkelet-Ukrajnába a múlt heti jelentősebb eredmények után. Ezek Moszkva legjelentősebb térnyerései azóta, hogy a kijevi erők 2022-ben visszafoglalták a harkivi régiót. Kedden legalább 21 civil, köztük két 12 éves kislány és egy 8 éves kisfiú sebesült meg az Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot ért támadásokban. A térségből több mint 7500 embert evakuáltak.

Az orosz támadások miatt Zelenszkij ukrán elnök lemondta a következő napokra tervezett külföldi útjait. Ez napokkal azután történt, hogy Ukrajna legfőbb katonai tábornoka arról számolt be, hogy a harcok „jelentősen súlyosbodtak” Harkivban, miközben Oroszország azt állította, hogy további négy falut foglalt el.

Antony Blinken külügyminiszter egy kijevi bárban Neil Young "Rockin' in the Free World" című dalával lépett színpadra, ahol gitározott és énekelt, ezzel is kifejezve az Egyesült Államok szolidaritását Ukrajnával. A külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 2 milliárd dollárral járul hozzá egy újonnan létrehozott alaphoz, a Védelmi Vállalkozási Alaphoz, amelynek célja az ukrán védelmi ipar fejlesztése és a fegyvervásárlás finanszírozása. Blinken kijelentette, hogy az Egyesült Államok elvileg nem ellenzi az Oroszországi Föderáció elleni csapásokat, de ezt a döntést Ukrajnának kell meghoznia. A kijevi látogatása során Blinken azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok jövőbeni kétoldalú biztonsági egyezménye Ukrajnával számos területen fog katonai segítségnyújtást tartalmazni, és segít Ukrajnának közelebb kerülnie a NATO-tagsághoz. A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szerint Zelenszkij elnök nyáron várhatóan az Egyesült Államokba látogat, hogy részt vegyen a NATO-csúcson, amelyet július 9-11-én Washingtonban tartanak.