Új trend hódít: a bankok helyett alapkezelők hitelezik az ingatlanszektort

A világ vezető befektetési cégei, mint az amerikai PGIM, LaSalle és Nuveen, a kanadai Brookfield és QuadReal, a brit M&G, Schroders és Aviva, valamint a francia AXA, növelik kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos hitelkitettségüket, mivel úgy vélik, hogy az ingatlanpiac stabilizálódni fog.

A globális kereskedelmi ingatlan-szektor még mindig nem állt teljesen talpra a 2007-2009-es pénzügyi válságot követő visszaesésből. Azonban az alternatív hitelezők optimisták, és vonzó hozamlehetőségeket látnak a piaci értékelések helyreállásában. Az említett alapkezelők erősítik ingatlanhitelezési portfóliójukat, főként logisztikai létesítményekre, adatközpontokra, többlakásos bérlakásokra és minőségi irodákra koncentrálva.

A bankok óvatosabbak lettek ebben a szektorban, részben a korábbi rossz tapasztalatok, részben a szigorúbb tőkeszabályozások miatt. Ezt a helyzetet kihasználva a nem banki hitelezők, mint például a nagyobb alapkezelők, növelik részesedésüket az ingatlanhitelek piacán. Nagy-Britanniában a nem banki hitelezők részesedése 2023-ban elérte a 41%-ot, ami az árnyékbanki tevékenység növekedését jelzi.

Ez az árnyékbanki tevékenység aggodalmat kelt a szabályozók körében. Luis de Guindos, az Európai Központi Bank alelnöke szerint ez jelentheti az egyik legnagyobb kockázatot Európa pénzügyi stabilitása szempontjából.

: Reuters