Soha nem volt ilyen drága a réz, mint most!

A réz árfolyama új történelmi csúcsot ért el a chicagói árutőzsdén, jelenleg több mint 5 dollárt kell fizetni egy font rézért. Az áremelkedés hátterében a zöld átállás során növekvő kereslet és a szűkös kínálat áll, ami jelentős hiányt eredményezhet a piacon. A réz iránti kereslet növekedése a gazdaság bővülését jelezheti előre, míg a csökkenése gazdasági lassulásra utalhat. A kínai rézfelvásárlások és az amerikai kamatok alakulása is befolyásolhatja az árakat, míg a bányaprojektek magas költségei és a termelési idő lassúsága tovább súlyosbíthatják a helyzetet.

Új csúcsok a rézpiacán

A réz ára idén már 38,5 százalékkal emelkedett, és a mai napon új történelmi csúcsot ért el a chicagói árutőzsdén (CME), ahol egy font rézért több mint 5 dollárt kell fizetni. A korábbi csúcsot 2022 márciusában érte el az árfolyam.

A kereslet és kínálat egyensúlyának megváltozása

A réz árának emelkedését az erősödő kereslet és a szűkös kínálat okozza, ami előrevetíti a piaci hiányt. A réz számos ágazatban használatos, így a kereslet növekedése általában a gazdaság bővülését jelzi. A kínai rézfelvásárlások és az amerikai kamatok várható alakulása is jelentős hatással van az árfolyamra.

A hiány és annak következményei

Az S&P Global Market Intelligence előrejelzése szerint a réz iránti globális kereslet 2035-ig akár 50 millió tonnára is nőhet, ami kétszerese az 1900-2022 közötti időszakban felhasznált mennyiségnek. A kínálat ezzel szemben nem tud lépést tartani, ami 2035-re 1,5 és 9,9 millió tonna közötti hiányt eredményezhet. A Bloomberg elemzése szerint 2050-ig akár 40 millió tonna lehet a globális ellátási hiány.

Befektetési lehetőségek a rézpiacán

A kereslet-kínálati rés növekedése miatt a réz ára tovább emelkedhet, ami izgalmas befektetési lehetőséget kínálhat. A Fitch szerint az amerikai dollár várható gyengülése is hozzájárulhat az áremelkedéshez. A COP28 klímacsúcson támogatott terv, miszerint 2030-ig megháromszorozzák a globális megújuló energiakapacitást, szintén kedvezően hathat a réz iránti keresletre. A Glencore részvénye január óta 18,1 százalékkal emelkedett, és az elemzői várakozások szerint még nem késő beszállni a piacra.