Miért nem ajánlott aludni a repülőgép felszállása és landolása közben?

Egy légiutas-kísérő szerint komoly fülproblémákat okozhat, ha valaki a repülőgép felszállása vagy landolása közben alszik. A TikTokon megosztott videójában Ale Pedroza felhívja a figyelmet arra, hogy a felszállás előtti alvás káros lehet a hallásra, és vészhelyzet esetén is jobb, ha az utasok ébren vannak.

Ale Pedroza szerint a felszállás és landolás közbeni alvás fül barotraumát, azaz "repülőgépfület" okozhat, amit a fül belső és külső része közötti nyomáskülönbség idéz elő. A légnyomás változása miatt a dobhártya károsodhat, ami halláscsökkenést és fájdalmat eredményezhet.

A légiutas-kísérő azt is elmondta, hogy az alvás közben nem tudjuk azokat a cselekvéseket végezni, mint például nyelés, ásítás vagy rágás, amelyek segíthetnek a nyomás kiegyenlítésében és a tünetek enyhítésében. Különösen fontos ez azok számára, akik allergiásak vagy fertőzésben szenvednek, mivel náluk nagyobb a fül barotrauma kockázata.

Pedroza videójában emlékeztet arra is, hogy a repülőn nem szabad levenni a cipőt, amire korábban már más stewardessek is felhívták a figyelmet.