A magyar hitelpiac jelenlegi helyzete és kilátásai

A Portfolio Hitelezés 2024 konferenciájának közönsége szerint a magyar bankszektor idén is képes lehet túlszárnyalni a tavalyi rekord nyereséget, annak ellenére, hogy csökkennek a jegybanktól származó kamatbevételek.

Több mint 400 érdeklődő vett részt a Portfolio által szervezett Hitelezés konferencián, ahol a szakmai közönség mobilapplikációs szavazás segítségével osztotta meg véleményét a bankszektor és a hazai hitelpiac helyzetéről és kilátásairól. A tavalyi évben a magyar bankszektor 1451 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, az osztalékbevételek nélkül ez az összeg 1118 milliárd forint volt. A közönség fele szerint a bankszektor idén is képes lesz felülmúlni ezt a rekordot.

A kormány döntése az extraprofitadóról is jelentős hatással lehet a bankszektor eredményeire. Idén a bankok az állampapír-befektetéseik hosszú lejáratúvá tételéért cserébe feleakkora extraprofitadót fizetnek, mint tavaly, és a kormány jövőre a kivezetést ígérte. A közönség csupán 9%-a számít a teljes kivezetésre, míg a többiek vagy a szinten tartásra, csökkentésre vagy növelésre számítanak.

A jelzáloghitelek kamatstopjának kivezetésével kapcsolatban a piac inkább bízik a kormányban, és a többség szerint a fogyasztás helyreállása után fogják megszüntetni az intézkedést, bár az idén év végi kivezetést valószínűsítők aránya is magas.

A hitelezés Magyarországon tavaly jelentősen lelassult, a magas piaci kamatok mellett a lakosság és a vállalati szféra sem igazán akart hiteleket felvenni. A tavalyi 4,3%-os belföldi hitelállomány-növekedés után a konferencia közönsége idén 5-10%-os állománynövekedésre számít.

A vállalati hitelezés gyengébben teljesített az év első három hónapjában, mint a lakossági. A piaci és növekedési bizonytalanságot jelölték meg az alacsony hitelkereslet okaként.

A következő évtizedben az EU-források, az új támogatott hitelprogramok és a piaci kamatkörnyezet változása hozhatja a legnagyobb változást a vállalati hitelezésben.

A közönségszavazás eredményei szerint az elmúlt öt évben, a járvány és a háború előtti állapothoz képest, nem történt jelentős változás a bankok és vállalatok kapcsolataiban.

A lakossági hitelezés, különösen a lakáshitelek, sokkal jobban teljesít, az első negyedévben a hitelkihelyezés volumene 235%-a volt az egy évvel korábbinak. A közönség azonban ennél kisebb volumenre számít a jövőben, és a relatív többség szerint a növekedés lassulni fog az év későbbi részében.

A hitelfelvétellel kapcsolatban a szakemberek többsége azt javasolja, hogy ne várjunk további kamatcsökkenésre, mivel a kamatok valószínűleg nem fognak csökkenni, miközben a nominális lakásárak emelkedni fognak.

A Magyar Bankszövetség 11 pontos javaslatcsomagja a 15 perces lakáshitel megvalósítását tűzte ki célul, amely a közönség szerint 1-5 év múlva valósulhat meg.

A fogyasztási hitelezés terén a személyi kölcsönök piaca előtt áll a legnagyobb növekedés, és a rövid idő alatt, digitális módon felvehető áruhitelek, különösen a BNPL típusa is jövőbeli potenciállal rendelkezik.

A személyi kölcsönök felvételekor a közönség szerint az árazás a legfőbb motivációs tényező, de a gyors és egyszerű folyamat is fontos szempont a hitelfelvevők számára.

A projektingatlan-hitelezés helyzetéről szóló szekcióban a közönség borúlátó volt, a többség szerint a piaci szereplők sok kockázattal és kihívással szembesülnek.