A legyet, a hírhedt drogbárót szöktették meg két börtönőr megölésével

Gyors és véres rajtaütéssel szabadították ki Franciaország egyik legveszélyesebb bűnözőjét, Mohamed Amrát, akit A légy gúnynéven ismernek. A rabszállítóból történt szökés során álarcos fegyveresek támadtak a járműre, amely éppen egy északnyugat-franciaországi autópálya díjfizető kapujánál haladt át. A támadók három kocsival állították meg a furgont, az egyik jármű belehajtott a rabszállítóba, majd maszkos támadók gépfegyverekkel nyitottak tüzet. Az öt percig tartó összehangolt akció során két fegyőr életét vesztette, további kettő súlyosan megsebesült, és állítólag egy támadó is sebesüléseket szenvedett.

A francia börtönőrök általában golyóálló mellényt viselnek, és kézifegyverrel vannak felszerelve a foglyok szállítása közben. Az autópályadíj-állomásokon nem szükséges megállniuk, de a forgalom gyakran lassítja őket, ami sebezhetővé teszi őket. A Le Figaro információi szerint a támadás könnyen sikerülhetett, mivel a rabszállítók csak rendkívüli helyzetekben kapnak rendőri kíséretet Franciaországban, és Amra veszélyessége ellenére sem tartozott a különleges bánásmódot igénylő rabok közé.

A szökés után a francia hatóságok azonnal életbe léptették a Sólyom-akciót, amely egy országos szintű hajtóvadászatot jelent az elkövetők ellen. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is nyilatkozott az esemény kapcsán, kijelentve, hogy a nemzet a családok és a sebesültek mellett áll, és mindent megtesznek az elkövetők megtalálása érdekében.

Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter válságstábot hívott össze, és több száz rendőr, köztük az elit terrorellenes egységek is részt vesznek Amra felkutatásában, akit most első számú közellenségnek tekintenek. Amra bűnlajstroma hosszú, többek között kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények és emberölési kísérlet miatt többször elítélték, valamint súlyos rablásért és egy halálhoz vezető emberrablási ügyben is vádat emeltek ellene.

A francia média szerint A légy befolyásos drogbáró, aki a franciaországi drogbandák háborújának fontos szereplője. Marseille régiójának ügyésze, Nicolas Bessone szerint a drogbandák az utóbbi években annyira megerősödtek és gazdagodtak, hogy beszivárogtak a bírósági rendszerbe, és korrumpálták a köztisztviselőket, így a vezetőik szinte érinthetetlenek lettek. Tavaly Marseille-ben kábítószerrel kapcsolatos lövöldözésekben mintegy 50 ember vesztette életét.

Egy forrás szerint Mohamed Amra azért kapta A légy gúnynevet, mert mindenhol ott van, mint egy idegesítő légy.