Nemsokára újból borozhatunk a barlangban

Majd harminc éve csöndesedett el Sátoraljaújhely ikonikus szórakozóhelye, a Borbarlang, amelyet most az önkormányzat úgy döntött, hogy felújít és a fiatalok rendelkezésére bocsát.

Az 1971-ben, akkor még Barlang Borozó néven nyílt vendéglátóhely egy üvegablakos presszóból és egy földalatti, borospincét idéző étteremrészből állt. Az Építészfórum beszámolója szerint a Tompa és a Dörzsik utca sarkán több mint ötven éve nyílt hely felső része új volt, azonban a pincehelyiség sokkal régebbi, középkori vagy Rákóczi-korabeli lehetett. A pincerészt később bővítették ki és alakították át, hogy megfeleljen az új funkciójának, ahol esténként élő népzene szólt, és helyi ételkülönlegességeket, borokat szolgáltak fel. A szórakozóhelyet az 1990-es évek közepén bezárták, és azóta nem használták.

A város önkormányzata 140 millió forintos támogatást kapott a hely felújítására. A tervek szerint egy könnyűzenei szórakozóhelyet hoznak létre, amely koncerteknek, osztálytalálkozóknak, különféle előadásoknak és fellépéseknek ad majd otthont, elsősorban a fiatalokat célozva. A munkaterületet április 20-án adták át, és a felújítás során az épület szerkezete nem változik.

A felújítás során kijavítják az elmúlt évtizedek alatt kialakult hibákat, modernizálják a helyet az új igények kielégítésére. Cserélik a padlóburkolatot, a nyílászárókat, felújítják a lapostetőt, valamint javítják a falakat. Ezen felül egy új, 8+1 férőhelyes parkolót és 150 négyzetméternyi térkövet is létrehoznak. Az épületet a tervek szerint év végén adják át, és a városvezetés kártyás beléptetést szeretne bevezetni, amivel védik az ingatlan és a vendégek értékeit, érdekeit.