A Wegovy, a világ új csodagyógyszere

A Novo Nordisk által bemutatott új tanulmány szerint a Wegovy nevű elhízás elleni gyógyszer jelentős súlycsökkenést és a szív- és érrendszeri események kockázatának csökkenését eredményezte.

A dán gyógyszergyártó cég a European Congress on Obesityn, Velencében ismertette a hosszú távú vizsgálat eredményeit, amelyek szerint a szemaglutid hatóanyagot tartalmazó Wegovy szedése négy év után átlagosan 10%-os súlycsökkenést eredményezett a betegeknél. Emellett a gyógyszer 20%-kal csökkentette a súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát túlsúlyos vagy elhízott embereknél. Martin Holst Lange, a Novo Nordisk fejlesztési vezetője szerint ez az eddigi leghosszabb ilyen típusú vizsgálat. A gyógyszer költségei havi 200 és 2000 dollár között mozognak, és jelenleg 10 országban érhető el.

A Wegovy a GLP-1 agonisták csoportjába tartozik, és elsőként került piacra ebben a kategóriában, új lehetőséget kínálva az elhízás kezelésére. Az Eli Lilly által piacra dobott Zepbound nevű rivális gyógyszer is hasonló hatásmechanizmussal rendelkezik, de egyik cég sem tudott eddig eleget gyártani a kereslet kielégítésére.

A brit közegészségügyi szolgálat döntése, hogy korlátozza a gyógyszer térítését, a hosszú távú hatékonyság kérdésessége miatt született, de Simon Cork, az Anglia Ruskin University előadója szerint az új adatok ezt az érvet megcáfolhatják. A Select nevű vizsgálatban részt vevő betegek átlagosan testsúlyuk közel 10%-át veszítették el 65 hét után, és ez a súlycsökkenés nagyjából megmaradt a vizsgálat négy évéig. A kutatás szerint a Wegovy szívvédő előnyei függetlenek voltak attól, hogy a résztvevők mennyit fogytak.

A vizsgálatban a Wegovy 20%-kal csökkentette a súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát túlsúlyos vagy elhízott embereknél. A kutatók még mindig dolgoznak azon, hogy megértsék a szemaglutid által nyújtott szív- és érrendszeri védelem mechanizmusait. A gyógyszert jelenleg más orvosi felhasználási területeken is tesztelik.

A Reuters hozzáteszi, hogy a szívvizsgálatban elért súlycsökkenés kisebb volt, mint a korábbi Wegovy elhízással kapcsolatos vizsgálatokban elért átlagosan 15%-os súlycsökkenés, mielőtt a gyógyszert 2021 júniusában bevezették volna az Egyesült Államokban.