A Titanic mentésében részt vevő magyarok története

Nem csak Lengyel Árpád, a Carpathia hajóorvosa segített a Titanic túlélőinek mentésében, hanem több magyar is részt vett ebben a történelmi eseményben. A Carpathia fedélzetén 20 ember vesztette életét, és öten beleőrültek a történtekbe.

Sokan hallottak már Lengyel Árpád nevét, aki a Carpathia orvosaként fontos szerepet játszott a Titanic túlélőinek ellátásában 1912. április 15-én. Azonban kevesen tudják, hogy más magyarok is segítettek a mentésben, és leszármazottaik ma is kutatják az eseményeket.

A Titanic 2 óra 20 perckor süllyedt el, és a Carpathia volt az első hajó, amely a helyszínre érkezett. A mentőcsónakokban talált túlélők kimerültek és kihűltek voltak.

C. Tóth János dédapja, Balla István is a Carpathián utazott, és a konyhában dolgozott, amikor kiválasztották, hogy segítsen a túlélők ellátásában. Balla István Amerikából tért volna haza Magyarországra, de a hajó a katasztrófa után visszafordult New Yorkba. István több nyelven beszélt, ami valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy kiválasztották a feladatra.

A Carpathia a katasztrófa után visszatért New Yorkba, és csak április 19-én indult újra, hogy végül május 8-án érkezzen meg Fiumébe. Balla István a késlekedés miatt lekéste lánya esküvőjét.

Az utasokat a mentés idejére bezárták a kabinjaikba, hogy ne zavarják a munkálatokat. A mentés öt órán át tartott.

A Carpathia hajót 1918-ban egy német tengeralattjáró torpedózta meg, és elsüllyedt. Az utasok többsége túlélte, de öt gépházi dolgozó meghalt. A hajó roncsait 1999-ben találták meg.