40 éves lett a Primo, a legendás magyar mikroszámítógép

Idén ünnepli a negyvenedik évfordulóját a Primo, a magyar fejlesztésű hobbi- és otthoni számítógép, amelyet 1984-től 1986-ig gyártottak.

A Primo számítógépet a Microkey Kutatási Fejlesztési Termelési Társulás alkotta meg, amelyet a SZTAKI, az Elektromodul és a sárisápi Új Élet mezőgazdasági termelőszövetkezet hozott létre 1983-ban. Egy év fejlesztés után, 1984 tavaszán jelentették be, hogy megkezdik egy egyszerű és olcsó otthoni számítógép, a Primo gyártását.

A Primo alapját egy 8 bites U880 processzor képezte, amely a Zilog Z80 NDK-s megfelelője volt, és egy „egykártyás” TRS80 alapú ROM-ba égetett BASIC interpreterrel rendelkezett. A számítógépet három különböző memóriamérettel – 16K, 32K, 48K – forgalmazták, és perifériaként televízió, valamint kazettás magnó csatlakoztatható volt hozzá.

A gyártás során összesen 7000 darab készült el ebből a modellből, melyből 1000 darabot valódi billentyűzettel láttak el. A Primo így vált az egyik legismertebb 8-bites családi számítógéppé a magyar piacon.

A legendás mikroszámítógép születésnapját a tervezők és a rajongók egy konferenciával ünnepelték meg május 10-én a HUN-REN SZTAKI-ban. Az eseményen előadásokon keresztül ismerhették meg az érdeklődők a Primo létrejöttének történetét, és bemutatkoztak a gép egyedi változatai is, amelyek máig népszerűek az 8-bites technológia kedvelői körében.