Óriási napkitörés a Napból

Május 14-én a Napot egy óriási robbanás rázta meg, amelynek erőssége háromszorosa volt az egy héttel korábban Magyarországról is látható sarki fényt okozó napkitörésnek.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) adatai alapján május 14-én regisztrálták a 2019-ben kezdődött napciklus eddigi legnagyobb napkitörését, amely X8.7-es erősségű volt, szemben a múlt heti X2.7-es eseménnyel. A Space.com beszámolója szerint ezúttal azonban nem kell sarki fényre számítanunk, mivel a napfoltcsoport, amely a kitörést okozta, a Föld szemszögéből az égitest szélén helyezkedik el.

A napfoltcsoport, amely a mostani kitörést produkálta, ugyanabból származik, amely a 20 éve nem látott geomágneses vihart okozó részecskéket is kibocsátotta, de azóta annyit vándorolt, hogy már nem jelent közvetlen veszélyt a Földre nézve. Ennek ellenére a jelenség zavart okozhat a kommunikációs eszközökben.

A napfoltok mérete az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt, jelenleg már 15-ször nagyobbak, mint a Föld. A LiveScience megjegyzése szerint a napkitörés a 25. napciklus erősödését jelzi, és bár a csillagászok szerint a naptevékenység a következő időszakban erősödni fog, nem lehet előre megjósolni, hogy a Nap mikor éri el aktivitása csúcspontját. Ezt a szakemberek csak utólag fogják tudni megállapítani, amikor a mérések azt mutatják, hogy a napkitörések gyengülnek, és kevesebb fordul elő belőlük.

A történelem legerősebb geomágneses viharát 1859-ben regisztrálták, amely a Carrington-esemény néven vált ismertté, és teljesen kiütötte az akkor létrehozott távírórendszert. Nemrégiben derült ki, hogy ez az esemény sokkal erősebb lehetett, mint amilyennek korábban gondolták.