A Kartonpack története és az állami érdekeltség eladása

Csődbe ment a hírhedt csornai napelemgyár, és a történet egyik szereplője, a Kartonpack is állami kézbe került, majd most újra magánkézbe adták. A debreceni dobozgyártó cég, amelyet korábban kommandósokkal foglaltak el, most a Color Pack Zrt. tulajdonába kerülhet.

A Kartonpack története több szempontból is figyelemre méltó. A cég egykoron gyógyszeripari kartondobozokat gyártott, és 2022-ben még 3,4 milliárd forintos forgalom mellett nyereséges volt. A tulajdonosi kör azonban problémás volt, többek között a Kulcsár-ügyhöz köthető személyek is részesedtek benne.

Az állam a Covid idején végül állami felügyelet alá helyezte a céget, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) tulajdonába került. A Kartonpack ebben az időszakban a csornai napelemgyár ügyében is érintett volt, ahol keményen harcolt és pereskedett.

Az állam a Covid alatt megszerezte a Kartonpackot, majd kiszorította a maradék kisrészvényeseket. A társaságot kivezették a tőzsdéről, és az állami tisztviselők, köztük Uszkay-Boiskó Sándor vezérigazgató vették át a cég irányítását. A Kartonpackot még 2020 áprilisában vonták állami felügyelet alá, a járvány elleni védekezés miatt fontosnak tartották, hogy a stratégiai jelentőségű vállalatok működőképessége fennmaradjon.

A Kartonpack most újabb tulajdonosváltás előtt áll. A Color Pack Zrt. vezetője, Zsukk László szerint a nyíregyházi cég beajánlotta magát, amikor megtudta, hogy az MNV zárt körű pályázaton eladja a Kartonpackot. A tranzakció hivatalosan még nem ment végbe, a cégbíróság hiánypótlást rendelt el. Az állami vagyonkezelő 2023 közepén hirdette meg a céget meghívásos pályázaton, és a Color Pack-ot értesítették arról, hogy övék volt a legmagasabb ajánlat. A felvásárlást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jóváhagyta.

A Color Pack története is érdekes, hiszen egy agrárvállalkozásból nőtte ki magát, és ma már ismert referenciákkal rendelkezik az élelmiszeripari csomagolás terén. A Kartonpack és a Color Pack régóta ismerik egymást, és a múltban többször segítették ki egymást.

A Color Pack vezetője, Zsukk László szerint a cég jövedelmezősége a Covid után javult, és 2022-ben 3,3 milliárd forintos forgalom mellett 364 milliós nyereséget ért el. A vételár a cég méretéhez képest nagy terhet jelent, és a cég nemrég még küzdött a jövedelmezőséggel. A Kartonpack jövője így talán végre sínre kerülhet, és a cég főtevékenységére, a dobozok és nyomtatott kartonok gyártására fókuszálhat.

A cikksorozat következő részében a Kartonpack és a csornai napelemgyár közötti kapcsolatot, valamint a napelemgyárban zajló harcot fogjuk részletezni.