Egyre furcsább húzásai vannak a trónfosztott uralkodócsaládnak

Az egykori Jugoszláv Királyság trónfosztott uralkodócsaládja nem ért egyet az ENSZ döntésével, hogy emléknapot jelöljenek ki a srebrenicai mészárlásra. A Karagyorgyevics-dinasztia trónörökös hercege, Fülöp a boszniai szerbek védelmében nyilatkozott, kritizálva az ENSZ tervezetét.

Az ENSZ döntését, amely a srebrenicai mészárlás emléknapjának kijelölését célozza, a Karagyorgyevics-dinasztia trónörökös hercege, Fülöp herceg bírálta. A herceg szerint a döntés csak a sebek feltépését okozná a két nép között, és nem tiszteli az áldozatokat. A család hivatalos honlapján közzétett nyilatkozatban Fülöp herceg elítélte az ENSZ Közgyűlése elé terjesztett kérelmet, amely szerinte megbélyegzi a szerb népet Bosznia-Hercegovinában.

A srebrenicai népirtás, amely 1995 júliusában történt, az II. világháború óta Európa legborzalmasabb háborús bűncselekményének számít. A szerb hadsereg etnikai tisztogatást hajtott végre, hogy a boszniai területeket Szerbiával összecsatolhassák.

Felkelőkből az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlásának haszonélvezői

A Karagyorgyevics család a 19. század közepén vált ismertté, amikor felkeléseket robbantottak ki az Oszmán Birodalom ellen. Az Obrenovics família először felülkerekedett rajtuk, de később a Karagyorgyevics család regnálása alatt nőtt meg az ország területe, és létrejött a Jugoszláv Királyság. A királyi család a II. világháború alatt külföldre távozott, és a kommunista fordulat után elvesztették állampolgárságukat. A jelenlegi családfő, Sándor koronaherceg Londonban született, de a brit kormány a születése idejére jugoszláv területnek nyilvánította a Claridge's hotel egyik lakosztályát.

Sándor koronaherceg egy brazil császári dinasztia leszármazottját vette feleségül, és három fiúk született. A fiúk brit bentlakásos iskolákba jártak, és főként az apjukkal és annak új görög feleségével nőttek fel.

Palotákat fenntartani drága mulatság

A jugoszláv királyi család ingyen lakhatja belgrádi palotáit, bár az államtól nem kapták vissza a tulajdonjogot. A Királyi Komplexum két palotáját reprezentatív funkciókra is használják. A New York Post szerint a koronahercegi pár Hunter Bidenhez fordult anyagi segítségért a paloták fenntartásához. A szerb kormány évi 187 millió forinttal támogatja őket, de Fülöp trónörökös herceg szerint az állami támogatás felhasználása nem teljesen transzparens.

A New York Post információi szerint a királyi család finanszírozása öt év alatt több mint egymilliárd forintba került a szerb adófizetőknek. A lap szerint a királyi pár 2015-ben találkozott Hunter Biden-nel, amit egy e-mail is bizonyít. Sok szerb nem hálás az amerikai elnöknek, mivel Joe Biden támogatta Szerbia bombázását 1999-ben.

Egy 2013-as felmérés szerint a szerbek 39,7 százaléka támogatta volna a monarchia visszaállítását, de a 2020-as választásokon a monarchista párt csak 3 százalékot kapott.

(Borítókép: Katalin koronahercegné, Sándor koronaherceg, María de la Gloria, Segorbe hercegnéje, Fülöp trónörökös herceg és felesége újszülött gyermekükkel, valamint Danica trónörökös hercegné szülei. Fotó: Srdjan Stevanovic/WireImage)