A Google kutatói részletes agytérképet készítettek

A Google kutatói egy 45 éves nő agyműtétje során vett mintából készítettek egy részletes térképet, amely új kapcsolati mintázatokat és különleges neuronstruktúrákat tár fel.

Páratlan eredményt értek el a Google kutatói, amikor elkészítették az emberi agy egy apró részletének részletes térképét. A Science folyóiratban ismertetett és bárki számára elérhető 3D-térkép egy köbmilliméteres agytérfogatot ábrázol, amely körülbelül 57 ezer sejtet és 150 millió szinapszist foglal magában, és az agy egymilliomod részét teszi ki.

Az adatok mennyisége elképesztő, összesen 1,4 petabájt adatot tartalmaz. Az agymintát egy epilepsziás nőtől vettek, aki éppen műtéten esett át. A minta az agykéregből származik, amely fontos szerepet játszik a tanulásban, problémamegoldásban és a szenzoros jelek feldolgozásában.

A minta feldolgozása során tartósítószerbe helyezték, majd nehézfémekkel festették meg a sejteket. Jeff Lichtman, a Harvard Egyetem kutatója és csapata 5000 darabra osztotta a mintát, és elektronmikroszkóppal készített róla képeket, amelyek mindegyike mindössze 34 nanométeres volt. A képeket mesterségesintelligencia-modellek segítségével illesztették össze, hogy létrejöhessen a 3D-s térkép.

A térkép részletes vizsgálata során a kutatók olyan nem szokványos neuronokat is felfedeztek, amelyek akár 50 kapcsolatot is létesíthettek egymással, valamint olyan neuronokat, amelyek csomókat alkottak maguk körül, és tükörképként leképező neuronpárokat is észleltek.

A projekt még nem ért véget, mivel a térkép nagysága miatt sok részét manuálisan kell ellenőrizni, és a sok kép összefésülése során hibák is előfordulhatnak. Viren Jain, a Google idegtudósa szerint már több száz sejtet ellenőriztek, de ez csak egy kis része a több mint 50 ezernek. Reményei szerint mások is csatlakoznak majd a lektoráláshoz, és a jövőben más emberek agymintáiról is készítenek hasonló térképeket.

A térkép szabadon hozzáférhető, és hozzájárulhat bizonyos pszichiátriai és neurodegeneratív betegségek jobb megértéséhez.