A Google Gemini MI-je új korszakot nyithat

A Google keddi i/o bemutatójának megnyitóján a Gemini mesterséges intelligenciás platformjukat mutatták be, amely a cég számos szolgáltatásába integrálódik, így a keresőmotorba, a Gmailbe és a felhőalapú vállalati szolgáltatásokba is. A Gemini újításai közül néhány már elérhető, míg a többi a következő hónapokban válik majd elérhetővé a bétatesztelők, később pedig a nagyközönség számára.

A Google minden egyes szolgáltatásában jelen lesz a Gemini, amelynek segítségével a felhasználók kimerítőbb válaszokat kaphatnak kérdéseikre. A bemutatott demóvideók alapján a Gemini képes lesz fizikát tanítani, a család heti menüsorát összeállítani, nyaralást tervezni, és még a túl kicsinek bizonyult neten rendelt cipőt is visszaküldeni.

A NotebookLM szolgáltatásban feltöltött órai jegyzetek és tankönyvek alapján a Gemini hanganyagot állít elő, amelyben két virtuálisan generált résztvevő közérthetően megvitatja az adott tananyagot. A felhasználók beleszólhatnak a beszélgetésbe és kérdezhetnek, a Gemini pedig képes olyan példákat is hozni, amelyek nem szerepeltek a betáplált adathalmazban.

A Gemini multimodális képességeinek köszönhetően képes értelmezni az írott és hallott szöveges inputokat, valamint a képeket és videókat is. A bemutatón például egy bostoni piláteszstúdióra kerestek rá, amely sétatávolságra van, jó értékeléseket kapott, és kedvezményt kínál az első órákra. Az Overview erre több megfelelő lehetőséget is felajánlott.

A Gemini segítségével a felhasználók komplex feladatokat is elvégeztethetnek, mint például a heti menü összeállítása vagy egy nyaralás megtervezése. A Gmailbe érkező visszaigazoló emailek alapján a Gemini programokat állít össze, figyelembe véve a résztvevők preferenciáit.

A Google bemutatóján azonban nem esett szó arról, hogy ezek a funkciók hogyan fognak pontosan működni. A Gemini összegzi az internetről és a Gmailből származó adatokat, de nem tudja személyesen kipróbálni az ajánlott programokat. Ez azt jelentheti, hogy a tartalom létrehozói, akik valós munkát végeztek, kevesebb kattintást kaphatnak, mivel a felhasználók valószínűleg nem fognak továbbkattintani az összegzés végén található linkre.

A Gemini a csaló telefonhívásokra is figyelmeztetni fog. Ha a rendszer gyanús tranzakcióról szóló hívást észlel, jelezni fogja, hogy valószínűleg átverésről van szó. A hangelemzés és a felismerő folyamat a telefonon történik, így az elhangzottak nem kerülnek ki a készülékről.

A Google Workspace integrációjában is segítséget nyújt a Gemini, például a Gmailbe érkező levelek alapján dokumentumokat és táblázatokat hoz létre. A rendszer képes lesz a korábbi levelezésekből is kinyerni a szükséges információt, és a kontextust is értelmezi.

A Gemini a munkahelyeken is megjelenhet virtuális munkatársként, aki beleszólhat csetekbe és felgyorsíthatja a munkafolyamatokat. A kétórás prezentáció során számos más fejlesztésről is szó esett, többek között a Gemini 1.5 Pro és Gemini 1.5 Flash változatokról, az androidos telefonokra letölthető Gemini alkalmazásról, matekházik megoldásáról, kódolásról, a látási problémákkal élő felhasználóknak nyújtott segítségről, valamint vállalati megoldásokról.