A Fabergé-tojások rejtélyes világa

Ritkaságuk és történelmi jelentőségük miatt a Fabergé-tojások elképesztő összegekért cserélnek gazdát az aukciókon. Ezek a műtárgyak nem csupán a luxus és a gazdagság szimbólumai, hanem az orosz történelem meghatározó darabjai is.

A Fabergé-tojások közül az utolsó, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) talált gazdára a Christie's New York-i árverésén. 2014-ben azonban egy újabb elveszettnek hitt darab került elő, a harmadik császári tojás, amelyet egy szerencsés vásárló mindössze 14 000 dollárért szerezhetett meg egy antikváriumban, és amely később 33 millió dollárért kelt el.

A Fabergé-tojások az orosz önkényuralom jelképei lettek, amikor III. Sándor cár egy rubin medált rejtő, ékszerekkel borított húsvéti tojást ajándékozott feleségének, Marija Fjodorovnának. Peter Carl Fabergé, a híres ékszerész, olyan sikert aratott ezzel a tojással, hogy több tucatnyit készített még a császári család számára.

A Romanovok kincseit, köztük a Fabergé-tojásokat is, a bolsevikok elkobozták, amikor 1917-ben átvették az ország irányítását. Ezeket a műtárgyakat a Kreml fegyvertárában helyezték el, és bár Lenin engedélyezte az utolsó orosz cár és családjának likvidálását, a szépművészet iránti nagyrabecsülése miatt nem adta zálogba vagy semmisítette meg őket.

Lenin utódja, Joszif Sztálin 1927-ben kezdte eladni a korábban az orosz birodalmi palotákban őrzött tárgyakat, és a Fabergé-tojások egy része a feketepiacon keresztül magángyűjteményekbe került. Egyes darabok a világ különböző pontjain, kis régiségboltokban kötöttek ki, ahol gyanútlan vásárlók szerezhették meg őket.

A Fabergé által készített 50 császári tojásból hét még mindig nem került elő, és bár egy időben úgy tűnt, hogy egy újabb darabot találtak egy orosz oligarcha elkobzott szuperjachtján, később kiderült, hogy csak egy hamisítványról van szó. A Fabergé-tojások alkotója, amikor a bolsevikok államosították szentpétervári cégét, Svájcba menekült, ahol 1920-ban halt meg.

Az idei Műtárgyak Éjszakája Fesztivál alkalmával, május 24-én Tamás Lóránt aranyműves mester tart előadást a Fabergé-tojásokról, és bemutatásra kerül a Fabergé aktuális ékszerkollekciója is. A program további részletei a MÉF weboldalán olvashatóak.