A Covid-19 és a hosszú távú szemkárosodások kapcsolata

A Missouri Egyetem kutatói rámutattak, hogy a Covid-19 képes áttörni a vér-retina gátat, ami hosszú távú következményekkel járhat a szem egészségére.

A vér-retina gát védelmi funkciót tölt be a látás szempontjából, megakadályozva a mikrobiális kórokozók retinához való hozzáférését. A Missouri Egyetem kutatói azonban kimutatták, hogy a koronavírus képes ezt a gátat áttörni, ami long Covid esetén hosszú távú problémákat okozhat a szemben.

A kutatást a Missouri Egyetem, a National Institutes of Health és a National Eye Institute támogatta, és a PLOS Pathogens című folyóiratban publikálták. Pawan Kumar Singh szemész docens vezette a kutatócsoportot, amely humanizált ACE2 egérmodellekkel végzett kísérletek során állapította meg, hogy a koronavírus a légzés útján is képes bejutni a szervezetbe, majd áthatolni a vér-retina gáton.

Ez az eredmény jelentős, mivel segít jobban megérteni a koronavírus-fertőzés hosszú távú hatásait – emelte ki Singh. A korábbi kutatások főként a vírus közvetlen szembe jutásával foglalkoztak, az új eredmények azonban rávilágítanak, hogy szisztémás fertőzés esetén is elérheti a szemet, hiperinflammatorikus választ és sejthalált okozva a vér-retina gátban.

A kutatás továbbá kimutatta, hogy a koronavírus tüskeantigén tartós jelenléte retinális mikroaneurizmát, artéria- és vénaelzáródást, valamint érszivárgást okozhat. Singh azt javasolja, hogy a Covid-19-cel diagnosztizált személyek rendszeresen ellenőriztessék szemüket a retina elváltozásainak jelei miatt.

Korábban csak immunhiányos embereknél volt ismert, hogy vírusok és baktériumok áttörhetik a vér-retina gátat, de ez az első kutatás, amely azt sugallja, hogy egészséges egyéneknél is előfordulhat ez a jelenség Covid-19 esetén. Az immunhiányos és krónikus betegségekben szenvedő betegek különösen veszélyeztetettek lehetnek a hosszú távú Covid-tünetek miatt.

Singh és csapata most a sejtszintű és molekuláris mechanizmusok jobb megértésén dolgozik, remélve, hogy ez segíthet terápiák kifejlesztésében a Covid-19 által kiváltott szemkomplikációk megelőzésére és kezelésére.