480 milliárd forint értékű extasy-alapanyag megsemmisítése

Megsemmisítették a tavaly lefoglalt, 480 milliárd forintot meghaladó értékű, 32 tonnányi extasy-alapanyagot egy magyarországi hulladékégetőben. Egy 50 éves isaszegi férfi, aki a kábítószer készítésének elősegítésével vádolják, ki lett hallgatva a rendőrség által.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly áprilisban 13 tonna MDMA-prekurzort talált egy konténerszállítmányban a soproni vámudvarban. Ezt követően a rendőrség további 19 tonna kábítószer-alapanyagot foglalt le, amelyet két budapesti raktárban rejtettek el kartonok között. Mindkét helyszínen hasonló módszert alkalmaztak: a legális áru, műtrágya alapanyag, elől helyezkedett el, míg a prekurzorok hátul voltak elrejtve.

A vegyész szakértők alapos vizsgálata után megállapították, hogy a lefoglalt 32 tonna vegyület kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott előállítására használható fel.

A Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály nyomozói számos hazai és külföldi fuvarozócéget ellenőriztek, és így bukkantak rá a szállítmány megrendelőjére, egy egyszemélyes kft-re. A cég magnéziapornak álcázva szállíttatta a prekurzort Kínából először Németországba, a hamburgi kikötőbe, majd onnan közúton Magyarországra.

A magyarországi rajtaütést követően, a német hatóságok a magyar NNI kérésére Hamburgban ellenőriztek egy szállítmányt, amely további 11 tonna prekurzort rejtett. Ez a lefoglalt anyag is a magyar céghez köthető.

Az ügyvezetőt, N. Csabát a nyomozók 2024. március 18-án fogták el, és kábítószer készítés elősegítése miatt hallgatták ki. A rekordmennyiségű illegális anyagot két részletben semmisítették meg: először a budapesti raktárakban talált vegyületeket, majd a soproni vámudvarban lefoglalt prekurzort égették el.

A soproni vámudvarban talált szállítmányt a megsemmisítésig Győrben, egy rendőrségi objektumban tárolták. Onnan a KR Bevetést Támogató Osztályának segítségével, szigorú biztonsági intézkedések mellett szállították át a hulladékégetőbe. A hatóságok ezzel a lépéssel milliószámnyi ecstasy piacra kerülését hárították el.