Kell-e jégkockát tenni a vörösborba?

Amikor habzóbort, proseccót vagy fehérbort rendelünk, gyakran kapunk hozzá citromot és jégkockát, ami frissítő hatású. De felmerül a kérdés, mi a helyzet a vörösborokkal, különösen ha azokat nem megfelelő hőmérsékleten szolgálják fel.

Az éttermekben elvárás, hogy a borokat a megfelelő hőmérsékleten kínálják, de ez nem mindig valósul meg. Ilyenkor előfordulhat, hogy a vendégek jégkockát kérnek a borukhoz, hogy az ne legyen túl meleg. A csúcskategóriás éttermekben a borokat, így a vörösborokat is, ideális hőmérsékleten, 14-18 fok között tartják a borhűtőkben. A borokat damaszt szalvétával bélelt jeges vödörben szolgálják fel, hogy a bor hűvös maradjon, és a vendégek keze, valamint az asztal száraz legyen a bor utántöltésekor.

Ha csak egy pohár bort rendelünk, és nincs lehetőségünk a borhűtő vödör használatára, akkor kérhetünk néhány jégkockát a kissé felmelegedett ital lehűtésére.

Egy másik módszer a bor gyors lehűtésére a só és hideg víz hozzáadása a vödörben lévő jégkockákhoz. A sós víz gyorsabban hűl le, mint a jég, így hatékonyabb hűtést biztosít.

: blick.ch