Vitézy Dávid: Távoli rokoni kapcsolat Orbán Viktorral és nincs kapcsolat Rogán Antallal

Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje a 444-nek adott interjúban beszélt politikai pályafutásáról, kapcsolatáról a kormánnyal és a Fidesz-kormányok alatti munkájáról.

Vitézy Dávid kijelentette, hogy soha nem volt Fidesz-tag, és hangsúlyozta, hogy ez nem lényegtelen körülmény. Az interjúban elmondta, hogy aktivistaként kezdte pályafutását a Demszky-érában, és szakpolitikai kritikái miatt került a Tarlós-kabinetbe. A 444 újságírója által feltett kérdésre, hogy milyen volt a migránsozásra és idegengyűlöletre épülő ideológiát követő kormánynak dolgozni, Vitézy azt válaszolta, hogy szakmai munkát végzett, és nem keverte össze a politikát a szakmával. Külön kiemelte, hogy nem értett egyet az oroszokhoz való közeledéssel és az orosz metróval kapcsolatos döntésekkel.

Vitézy nem érez szégyent amiatt, hogy a Fidesz-kormányok alatt dolgozott, és úgy véli, hogy a miniszteri biztosság egy kísérlet volt a MÁV és a Volán modernizálására, hasonlóan a BKV-BKK átalakuláshoz. A 2022-es választások után Palkovics László kereste meg államtitkári pozícióval, azzal a céllal, hogy rendbe tegyék a MÁV-Volán kérdést, és létrehozzanak egy állami BKK-t. Palkovics távozása után, Lázár érkezésekor Vitézy elhagyta az államtitkári posztot.

Orbán Viktorral csak hivatalos formában találkozik, és nem tartja vele a kapcsolatot, hiába rokona, mivel ez egy olyan távoli és nem vér szerinti rokoni kapcsolat, amire a magyar nyelvben nincs is szó. Családi összejövetelen soha nem találkoznak, és nem is tegeződnek. Rogán Antallal sem tart kapcsolatot, államtitkárként sem találkozott vele, mivel ő a kormányzaton belül nem egy gyakran látható vagy hozzáférhető szereplő.

Vitézy az interjúban azt is elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlésben ő tudna a legegyszerűbben többséget teremteni, mivel nem a két nagy tömb, a DK-MSZP és a Fidesz felől jön, és ezért valószínűleg képes lesz együttműködni a centrum új szereplőivel. A főpolgármester-jelölt részletesen beszélt a BKK-rendészet beindításának terveiről, amelyet a BKV-hoz érkező havi hetven atrocitás miatt tart szükségesnek. Átgondolná a Budapesten kialakított kerékpársávok rendszerét is, hogy azok ne akadályozzák a gépjárműforgalmat és a közösségi közlekedést, egyúttal nagyobb biztonságban érezhessék magukat a kerékpárosok.

Vitézy csalódott Karácsony Gergely városvezetési teljesítményében, mert bár 2019-ben a jelenlegi főpolgármesterre szavazott, majd egy ideig segített is neki, szerinte Karácsony az utóbbi években miniszterelnöki szerepre készült és erre használta pozícióját. Bár elvileg találkozhattak volna Magyar Péterrel, Vitézy azzal reagált az erre vonatkozó kérdésre, hogy Magyar éppen a miniszterváltás, illetve a tárca átalakítása idején érkezett meg a Volánbusz igazgatóságába, ezért elkerülték egymást. Vitézy Dávidot meglepte Magyar felbukkanása a közéletben és úgy látja, az ellenzéki szavazók saját pártjaikból való kiábrándulása növelheti a népszerűségét, illetve az, hogy sokan várják, hogy valaki jöjjön és vegye fel a kesztyűt Orbán Viktorral szemben.