A szerdai amerikai inflációs adatok kiemelt figyelmet kapnak

A hét legfontosabb eseménye a tőzsdei szempontból a szerdán közzétett áprilisi amerikai inflációs adat lehet, amely kulcsfontosságú lehet a piacok számára. A gigacégek pozitív eredményei után a befektetők reménykednek a tartós emelkedésben, de ehhez kedvező inflációs adatokra is szükség van.

Az amerikai gazdaság az év első három hónapjában az előzetes várakozásoknál kisebb mértékben bővült, miközben az infláció felgyorsult. A Federal Reserve nem változtatott az irányadó kamaton a májusi ülésén, mivel az infláció még nem csökkent a 2 százalékos cél alá. Jerome Powell, a Fed elnöke egy amszterdami rendezvényen úgy fogalmazott, hogy az infláció csökkenése lassabb, mint várták, ez pedig befolyásolja a jegybanki politikáját.

A szerdai inflációs jelentés iránti aggodalomra ad okot, hogy a befektetők tartanak attól, az emelkedés megtorpanhat, ha nem látnak bizonyítékot az infláció csökkenésére. Powell megerősítette, hogy nem terveznek hamarosan kamatot emelni, de az erős infláció fenntartása már önmagában is problémát jelent.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint az áprilisi adatok 0,3 százalékos havi drágulást jelezhetnek előre. A fogyasztói maginfláció esetében három egymást követő 0,4 százalékos havi adat után fontos lenne egy alacsonyabb áprilisi érték, hogy a kamatcsökkentés esélye ne csökkenjen jelentősen. Az ING Research szakértői szerint a maginfláció 0,3 százalék, a fogyasztói árindex pedig a magasabb energiaköltségek miatt 0,4 százalék is lehet.

Az inflációs jelentések a múltban gyakran előre jelezték a piaci fordulópontokat, különösen mióta a Fed a 2022-ben elért négy évtizedes inflációs csúcs után kamatemelésekkel kezdte csökkenteni az inflációt. Az április 10-i, a vártnál erősebb inflációs adatok után a részvényárak esése és a Fed kamatemelésével kapcsolatos félelmek erősödése volt megfigyelhető. Az inflációs helyzetet tovább bonyolította a kedd délután közzétett termelői árindex adat is: ugyanis az index a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt áprilisban, ami arra készteti a Fedet, hogy újragondolja a monetáris politika irányát.