Varga Mihály: Ezt a folyamatot vissza akarjuk fordítani

Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét kihívásokkal teli időszakban tölti be, célunk, hogy kulcsfontosságú területeken lépjünk előre – mondta Varga Mihály, aki Elisabeth Svantesson svéd pénzügyminiszterrel tárgyalt Brüsszelben.

A magyar pénzügyminiszter az elnökség prioritásairól szólva kiemelte, hogy az uniós versenyképesség, a demográfiai kihívások, a zöld gazdasági átállás és a fenntartható adósságpálya lesznek a fő területek, amelyekre nagy hangsúlyt fognak fektetni. Varga Mihály szerint az európai versenyképesség javítása kulcsfontosságú lesz, és az EU gazdasági növekedésének újraindítására, valamint a globális versenytársakkal szembeni lemaradás csökkentésére kell összpontosítaniuk.

„Az Európai Unió folyamatosan veszít versenyképességéből, a magyar EU-elnökség ezért nagy hangsúlyt fordít majd a folyamat visszafordítására” – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály továbbá kiemelte, hogy az Uniónak nagyobb felelősséget kell vállalnia Európa biztonságáért, többek között a védelmi kiadások növelésével és a határvédelem erősítésével. A háborús konfliktusok és a migrációs nyomás növekedése miatt szükséges az uniós szerepvállalás növelése a határvédelem terén.

A pénzügyminiszter hozzáfűzte, hogy a demográfiai problémákra is kiemelt figyelmet kívánnak fordítani, és a bevándorlás ösztönzése helyett a családok támogatását tartják helyes megoldásnak a népesedési folyamatok romlásának megfordítására. Ebben az összefüggésben Varga Mihály kiemelte, hogy Magyarország GDP-hez viszonyított családtámogatási aránya az egyik legmagasabb az Európai Unióban.

Végezetül a pénzügyminiszter megerősítette, hogy a Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a magyar elnökség egyik fontos feladatára, a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére.

Az Európai Unió Tanácsa azonban véglegesen jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendeletet, amely a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséről és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról rendelkezik. Magyarország a jogszabálycsomag ellen szavazott, mivel a kormány szerint a paktum tovább növeli a migrációs nyomást.

Azonban Róna Péter, a Jobbik EP-listavezetője szerint Magyarország elszigetelődött az unióban, és a jelenlegi kormány már nem fog kapni pénzt az EU-tól. Róna Péter az RTL Híradónak adott interjúban kifejtette, hogy a magyar lakosság legalább 70 százaléka uniópárti, és célja, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon. Az EP-listavezető szerint szükség van a közvetlen kapcsolat megteremtésére a magyar önkormányzatok és az Európai Unió között, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak európai uniós pénzekre.

Róna Péter azt is hozzátette, hogy egy új magyar alkotmányért is dolgozna Brüsszelből, mivel a jelenlegi alaptörvény csak a korrupció és az egykezű, központosított kézi vezérlésnek a forgatókönyve, ami végeláthatatlan vitákat és súrlódásokat okoz az Európai Unióval. Az EP-listavezető szerint az európai parlamenti választás lehetőséget ad helyreállítani a nemzet becsületét.