Banki adathalászat Debrecenben: vádemelés történt

Az ügyészség vádat emelt egy ukrán férfi ellen, aki internetes hirdetők megtévesztésével és adathalászattal jutott hozzá bankkártyaadatokhoz, majd azok felhasználásával több millió forintot vett fel debreceni bankautomatákból. Az elkövető és társai által alkalmazott módszerrel az elmúlt időszakban többen is találkozhattak.

A vádlott 2022 februárjában költözött családjával Csehországba, ahol egy másik ukrán férfival kezdett együttműködni. Ez a férfi színlelt vásárlási szándékkal jelentkezett be internetes hirdetési oldalakra, majd adathalász levelekkel csalt ki bankkártyaadatokat a hirdetőktől. A csalók ezeket az adatokat mobiltelefonos fizetési fiókokba töltötték fel, és így vettek fel készpénzt a sértettek számláiról.

Az ukrán férfi munkát ajánlott a vádlottnak, akinek az volt a feladata, hogy Debrecenbe utazzon és a megkapott mobiltelefonokra feltöltse az elkövetők által megszerzett és részére továbbított bankkártyaadatokat, majd bankautomatákból különböző pénzösszegeket vegyen fel. A vádlott a felvett összegek 10 százalékát fizetségként megtartotta, a többi 90 százalékát pedig virtuálisvaluta-automatába kellett befizetnie.

  1. augusztus 12-én Debrecenbe utazott, majd augusztus 13-16. között, négy napon keresztül 40 sértett bankkártyaadatait használva, összesen több mint ötmillió forintot vett fel különböző debreceni ATM-ekből. Ezen túl további nyolc sértett megszerzett kártyaadataival is próbált összesen másfél millió forintot felvenni, ami azonban meghiúsult, mert a tulajdonosok időben letiltották a kártyájukat.

Több sértett is panaszt tett az automatákat üzemeltető banknál. Munkatársaik az esetek kivizsgálásakor felismerték a vádlottat és értesítették a rendőröket, akik a férfit az egyik automatánál elfogták és őrizetbe vették, jelenleg is letartóztatásban van.

A Debreceni Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás miatt emelt vádat a beismerő vádlott ellen. A vádirat szerint, amennyiben a vádlott beismeri bűnösségét, a Debreceni Járásbíróság 2 év börtönbüntetésre ítélheti, kiutasíthatja az országból 5 évre, és vagyonelkobzást, valamint az elkövetéshez használt mobiltelefonok elkobzását rendelheti el. Két további személy felelősségét külön büntetőeljárásban vizsgálják.