Árulkodó számok: Ukrajna alig tud mit kezdeni az országra támadó orosz rakétákkal

Ukrajna minden korábbinál kevesebb orosz rakéta kilövésére képes az orosz invázió megindulása óta, és az ország nem rendelkezik elegendő mennyiségű légvédelmi rakétával, mint például a Patriot rakétákkal, a támadások kivédésére.

Az elmúlt hetekben Oroszország intenzív rakétatámadásokat indított Ukrajna ellen, elsősorban az energetikai infrastruktúra célpontjai ellen. A The Wall Street Journal részletes cikkében említett adatok szerint az ukrán légvédelem az elmúlt hat hónapban az orosz rakéták mindössze 46 százalékát volt képes elfogni, ami jelentős csökkenés az azt megelőző hat hónap 73 százalékos arányához képest. Az előző hónapban ez az arány még tovább csökkent, 30 százalékra esett vissza.

A könnyebben kilőhető Sahed drónok esetében az elfogási arány csak 1 százalékkal csökkent, jelenleg 82 százalékos. Ezzel szemben Oroszország jóval több rakétát indított az elmúlt időszakban, 45 százalékos növekedést mutatva a megelőző hat hónaphoz képest, és a Sahed drónok számát is csaknem megkétszereződött. Ezeket a drónokat az oroszok részben az ukrán légvédelem tesztelésére használják, mielőtt a rakétákat elindítanák.

Az ukrán légvédelem a ballisztikus rakéták mindössze 10 százalékát volt képes lelőni az elmúlt hat hónapban, és az Sz-300-as és Sz-400-as orosz légvédelmi rendszerekből támadó céllal kilőtt rakétákból egyet sem tudtak megsemmisíteni. Az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszerek szinte egyedül képesek ballisztikus, Sz-300-as és hiperszonikus rakétákat lelőni, de ezekből a rendszerekből kevés van Ukrajnában. Az ukrán haderő szerint ezekből a rendszerekből annyit tudnak felmutatni, hogy egy kézen meg lehet őket számolni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint összesen 25 Patriot rendszerre lenne szükség az ország egészének lefedéséhez.

Egy európai hírszerzési tisztviselő szerint a következő körülbelül két hónap döntő fontosságú lesz annak szempontjából, hogy az orosz légierő sakkban tartható-e, mielőtt új nyugati légvédelmi felszerelések érkeznek Ukrajnába. Egy ukrán tisztviselő szerint Oroszország havi 170 rakéta legyártására képes, és emellett drónokat és rakétákat is kap Irántól és Észak-Koreától, amelyek gazdaságilag Oroszországot és Kínát támogatják, és amelyek a közel-keleti konfliktus egyik főszereplői .

Putyin orosz elnök, aki nemrég kezdte meg új hivatali idejét és 2030-ig meghosszabbította autokratikus uralmát, első útját Pekingbe tette, ahol Hszi Csin-ping kínai államfő fogadta. Ez a találkozó lehetőséget biztosított a vezetők számára, hogy megvitassák az amerikai hatalom leépítésére és alternatívájának felkínálására irányuló közös törekvéseiket. A két ország közötti egyre erősödő érdekegyeztetés keretében zajló kapcsolatok a nyíltan Amerika-ellenes Irán és Észak-Korea között is megfigyelhetők, amelyek háborús szállítmányokkal segítik Oroszországot .