Medveveszély Aszódon

A hétvégén ismét medve tévedt Aszód határára, a város közösségi oldalán osztották meg a hírt, és óvatosságra intenek. Az aszódi határban járó medve jelenlétét internetes fotók és a város mezőőre, Ecker Bence is megerősítette. Nem tudni biztosan, hogy az évek óta visszajáró medve tévedt-e vissza, vagy egy másik egyedről van szó.

Ecker Bence azt tanácsolja, hogy a határban az utakon maradjunk, kerüljük az erdőfoltokat és bozótosokat. Ha közeli találkozásra kerül sor, hagyjuk hátra az elemózsiát, kerüljük a szemkontaktust, és hátráljunk ki a helyszínről. A medveveszélyre figyelmeztető táblák is felhívják a figyelmet a város északi területének fő útjai mellett, azonban a Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály új figyelmeztető táblákat helyez ki, mivel a korábban kitett táblák egy részét ellopták, illetve összetörték.

Magyarországon utoljára körülbelül egy hónappal ezelőtt észleltek medvét, a Kéktúra útvonalán talált medvelábnyomok formájában. Az internetre felkerült fotókon valószínűleg egy barnamedve látható. Ecker Bence, Aszód mezőőre szerint a medve nem jelent nagyobb veszélyt az emberekre, mint egy, a kicsinyeivel közlekedő vaddisznó. Az ilyen helyzetekben tanácsos teendőket a Pilisi Parkerdő Zrt. a Bükki Nemzeti Park oldalán foglalta össze.

Prof. Dr. Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója, a Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője szerint a medve megjelenése a rendelkezésre álló élőhelyekhez való alkalmazkodást jelenti, és ha nincs mögötte direkt emberi beavatkozás, akkor a jelenség természetesnek tekinthető. Heltai hozzátette, hogy a medve korábbi, szűkebb élőhelyein feltehetően növekedni kezdett az állomány, ezért az állat új területeket fedez fel, ami azt jelenti, hogy az ember által létrehozott és alakított élőhelyeken is megjelenhetnek ezek az állatok.

Aszódon 2022 nyarán többször is felbukkant egy medve, amely vélhetően Szlovákiából vándorolt át, bejárva többek között Acsát, Püspökhatvant és Kartalt is. Két év után újra medve jár a Pest vármegyei Aszód határában. Egy helyi lakos fotózta le a település melletti szántóföldön, kutyasétáltatás közben. Pénzes Tiborc Szabolcs polgármester óvatosságra int, de pánikra szerinte sincs ok. A városvezetés figyelmeztette a lakosságot, hogy napkelte és napnyugta táján inkább ne sétáljanak, sportoljanak az erdők és a földek közelében.

A Bükkben is medve jár

Az elmúlt hetekben a Bükkben, Cserépfalva környékén is láttak többször is medvét. Az itteni polgármester is figyelmeztette a túrázókat, hogy legyenek óvatosak, a helyi lakosokat pedig arra kérte, ügyeljenek a háziállatok biztonságára is. Itt biztosan medve jár, az önkormányzat ugyanis a lakossági bejelentések után vadkamerákat helyezett ki, amelyek több állatot is megörökítettek.