Oxigénhiányos babák kezelése hipotermiás berendezéssel

Emese és Ádám kisbabája, Boróka, oxigénhiány miatt szenvedett súlyos egészségügyi problémákat születésekor, de egy speciális hűtésterápiás kezelésnek köszönhetően jelentős javulást mutatott.

Emese terhessége problémamentes volt, ám szülésekor a kisbabája nem sírt fel, és újra kellett éleszteni, mivel véres magzatvíz került a tüdejébe, ami oxigénhiányt okozott. A Bókay gyermekklinika PIC osztályán speciális hipotermiás berendezéssel hűtötték le a kisbabát, ami segített az állapotának stabilizálódásában.

Az MR-vizsgálatok középsúlyos idegrendszeri károsodást mutattak ki Borókánál, amely több agyterületet is érintett, beleértve a látó- és mozgásközpontot. A szülők nagyon megijedtek, és attól tartottak, hogy a kislányuk talán soha nem fog tudni járni vagy beszélni.

Boróka azonban mára egyéves, és szülei szerint csak kisebb elmaradásai vannak a kortársaihoz képest. Az apuka szerint a gyors és megfelelő ellátás, valamint a rendszeres fejlesztő terápiák hozzájárultak Boróka fejlődéséhez.

Magyarországon évente körülbelül 100 újszülöttet fenyeget a maradandó idegrendszeri károsodás veszélye oxigénhiány miatt. A Bókay gyermekklinika évente 60-70 hipotermiás kezelést végez, amely során a babák testhőmérsékletét 33,5 °C-ra csökkentik, ezáltal mérsékelve az agyban kialakuló kóros folyamatokat.

Dr. Szabó Miklós, a Bókay gyermekklinika osztályvezető professzora és a Semmelweis Egyetem Neonatológia Tanszékének vezetője elmondta, hogy a hipotermiás kezelés 30 százalékkal képes csökkenteni a halálozás és a súlyos károsodások arányát. Jelenleg 7-8 hipotermiás berendezés található Magyarországon, de a Bókayban lévő több mint tízéves készülékek már elavultak.

Boróka szülei adománygyűjtést szerveznek egy új hipotermiás eszköz beszerzésére, amely az ő kisbabájukon is segített egy évvel ezelőtt.