Több mint húszezren szavaznának átjelentkezéssel az önkormányzati választáson

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a határidő lejárta előtt két és fél héttel már több mint húszezren jelezték, hogy az önkormányzati választáson a lakóhelyüktől távol, bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni.

A választópolgároknak május 31-éig 16 óráig van lehetőségük arra, hogy átjelentkezéssel a tartózkodási helyük szerinti településen gyakorolják választójogukat. Eddig összesen 20 685 választópolgár él ezzel a lehetőséggel, míg 2019-ben az önkormányzati választáson 29 130-an szavaztak így.

A választópolgár csak a tartózkodási helyére jelentkezhet át, és ez csak akkor lehetséges, ha a tartózkodási helyet a választás kitűzése előtt legalább 30 nappal, a június 9-ei voksolás esetében február 11-ig létesítette.

Az átjelentkezéssel szavazás további feltétele, hogy a tartózkodási helyet a szavazás napjáig fenntartsa a választópolgár, és annak érvényessége legalább a választás napjáig tartson. Az önkormányzati választáson nem létesíthetők külön szavazókörök az átjelentkezők számára, így az átjelentkezés csak a bejelentett tartózkodási hely szerinti szavazókörben lehetséges.

A kórházban tartózkodók és a fogvatartottak nem gyakorolhatják szavazati jogukat az önkormányzati választáson, kivéve, ha a választópolgár lakóhelye vagy tartózkodási helye ugyanabban a szavazókörben van, mint ahol a kórház vagy büntetés-végrehajtási intézet található.

Mozgóurnát az átjelentkezés esetén is igényelhetnek azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak megjelenni a szavazóhelyiségben. A mozgóurnát a bejelentett tartózkodási helyre, vagy azzal azonos szavazókörbe tartozó egyéb címre kérhetik.

A nemzetiségi választópolgárok számára is nyitva áll az átjelentkezés lehetősége, azonban ha a választó olyan településre jelentkezik át, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor nem szavazhat a települési vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire.