Tesla: Eladatlan autók tömeges tárolása

A Tesla több ezer eladatlan járművét tárolja egy elhagyott amerikai bevásárlóközpontnál és egy volt NDK-s katonai repülőtéren, mivel a gyártott autók száma meghaladja az eladásokat.

Az amerikai és németországi gyárak környékén már nem maradt hely a Tesla autóinak, ezért a cég kénytelen volt alternatív tárolóhelyeket keresni. A Jalopnik szerint a Tesla az első negyedévben 46 561 autóval többet gyártott, mint amennyit értékesíteni tudott.

Az Egyesült Államokban, St. Louis közelében található Chesterfield Mall bevásárlóközpont területén százával parkolnak a Teslák. A bevásárlóközpontot hamarosan lebontják, de a tulajdonos mégis tárolóhelyet biztosított a Teslának. A kaliforniai gyárban továbbra is nagy sebességgel folyik a termelés, a drónfelvételek szerint nem lassítottak a futószalagok.

Németországban a günheidei gyár kapacitása is betelt, így a Tesla a közeli Neuhardenbergi repülőtéren helyezte el az eladatlan autókat. A berlini üzem hetente 6000 autót állít elő, de a kereslet nem követi a gyártást. A repülőtér egykori kelet-német katonai létesítmény, és a helyi lakosok a Tesla szállítójárműveinek zajára panaszkodnak.

A német villanyautós piacot érintő változások is befolyásolják a helyzetet. A vásárlási támogatások megszűnése után minden gyártó eladásai visszaestek. A Volkswagen árcsökkentése mellett a Tesla is többször csökkentette az árait, ami azonban nem oldotta meg a túlkapacitási problémákat.

Az elektromos autók piacának növekedése Észak-Amerikában is lassul. Az első negyedévben az eladások csak 2,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, és 15,2 százalékkal csökkentek a 2023 negyedik negyedévéhez képest, a Cox Automotive piaci elemzése szerint.