Színészek és politika Magyarországon

Magyarországon egyre gyakoribbá válik, hogy nem csak választási időszakban, hanem azon kívül is színészek és zenészek nyíltan kiállnak egy-egy politikai oldal mellett.

Néhány ismert példa erre Nagy Ervin és Molnár Áron, akik az ellenzéki oldalt, míg Dörner György és Eperjes Károly a kormánypárti oldalt támogatják. Nyugatabbra, például Amerikában, ez a gyakorlat teljesen elfogadott és senki sem lepődik meg, ha egy híresség politikai álláspontot foglal. Magyarországon azonban ez a kérdés megosztó lehet. Sokan a zenei és színházi világban is vannak véleménnyel, de óvatosan, nem nyilvánosan vállalják fel azt. Azonban egyre többen mernek nyíltan is politizálni. Felmerül a kérdés, hogy ez befolyásolja-e a színház vagy a művész megítélését. Vajon jól teszi-e egy művész, ha nyíltan politizál Magyarországon?

Egy friss példa a színészek más területeken való megjelenésére Szabó Győző, aki Molnár Áronnak árulta el, hogy Gesztesi Károly ikonikus szinkronszerepét a Szörny Rt.-ben ő fogja átvenni. A beszélgetés az Adom a napom legújabb, keddi részében hangzott el, amiben Molnár Áron egy napját követhetik streamen végig a nézők. A reggel folyamán pedig Szabó Győzővel is összefutott, itt kerültek szóba a szinkronszerepek. Szabó Győző így emlékezett meg Gesztesi Károlyról és a rá háruló új feladatról:

Tudod, volt ez a szörnyes film, a Szörny Rt. és annak most én leszek a hangja, ami a Karcsi volt. Kicsit ilyen lélekfacsarós érzés, de jó buli - árulta el Győző barátjának, amit az nlc.hu idézett. A téma kapcsán pedig még Molnár Áron is elmesélte első szinkronos szerepének vicces történetét.