Szakképző iskolák sürgős felkészülése a válsághelyzetekre

Egy évvel ezelőtt a kormány rendeletet adott ki a természeti katasztrófákra, háborúra és egyéb válsághelyzetekre való gazdasági felkészítésről, amelynek célja a honvédség és a rendvédelmi szervek működésének, valamint a lakosság alapvető szükségleteinek biztosítása ilyen időszakokban.

A jogszabály értelmében védelemgazdasági terv készül, amely felméri a "gazdaságmódosítási helyzetekben" felmerülő ellátási igényeket. Az RTL információi szerint a szakképző iskoláknak is részt kell venniük ebben a folyamatban, és ki kellett tölteniük egy "védelemgazdasági követelménytámasztó és tervező táblázatot", amelyben jelzik, mennyi árut és szolgáltatást igényelnek különböző helyzetekben.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által április 19-én, péntek délelőtt kiküldött adattáblát a szakképzési centrumoknak a következő hétfő délután 3 óráig kellett visszaküldeniük, így csupán egy hétvégéjük maradt a részletes adatszolgáltatásra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium minden háttérintézményétől és gazdasági társaságától kért adatokat, amelyeknek részletesen meg kellett adniuk az igényeiket békeidőben és különböző mozgósítási helyzetekben, mint például fegyveres konfliktusok vagy egészségügyi, katasztrófa és humanitárius jellegű helyzetekben. A szükséges termékek és szolgáltatások listája igen széles, tartalmazza többek között a nyershúst, zsiradékokat, cukrot, ivóvizet, gyümölcsbefőttet, szappant, gyertyát, fogkefét, kávét, takarókat, munkaruházatot, gumiabroncsot, izzólámpát, daruskocsit, mosógépet, zsineget, gázálarcot, de akár bombákat, rakétákat, dömpereket, hadihajókat, radarokat, vágányaláverő gépeket, helikoptereket, légi és űrjárműveket is.

Az iskoláknak a tervtáblázat kitöltése során olyan termékek és szolgáltatások megadására is szükség volt, mint tehénborsó, internethozzáférés, penicillin és társadalombiztosítás. Az iskolák helyzete annyival könnyebb volt, hogy egyes dolgokkal nem kellett foglalkozniuk, hiszen „a táblázat nem releváns terméksorait üresen kell hagyni, vagy nullát kell beírni.” Azt azonban meg kellett adniuk, hogy a különböző termékekből mennyit tudnak maguk előállítani, illetve mik a javaslataik az igények kielégítésére, milyen szerződéseik vagy tartalékaik vannak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette, hogy a kormányrendelet alapján végrehajtott gazdaságfelkészítési tervezés célja a Védelemgazdasági Alapterv elkészítése, amelyet a nemzetgazdasági miniszter állít össze az érintett szervek közreműködésével és adatszolgáltatása alapján.