Svédország atomfegyver fogadására kész háborús helyzetben

Svédország kormányfője kijelentette, hogy háborús helyzet esetén az ország kész atomfegyvert fogadni területén. A NATO-tagságukat azzal indokolta, hogy ezzel elkerülhetővé válik egy ilyen forgatókönyv.

A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson a svéd közrádiónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a demokratikus északi országoknak fel kell készülniük a védekezésre azokkal az országokkal szemben, amelyek nukleáris fegyver bevetésével fenyegetőznek. Ebben a kontextusban említette meg, hogy Svédország háború esetén hajlandó lenne atomfegyvert fogadni a területén.

Kristersson kiemelte, hogy Svédország fenntartja a jogot, hogy önállóan döntsön ebben a kérdésben, és hozzátette, hogy a NATO-ba való belépésük célja éppen az volt, hogy megakadályozzák egy ilyen helyzet bekövetkezését.

A lengyel elnök, Andrzej Duda is hasonló álláspontot fogalmazott meg, utalva arra, hogy Oroszország növeli katonai jelenlétét a Lengyelországgal határos Kalinyingrádi megyében, és atomfegyvereket telepített Fehéroroszországba.

A svéd parlament a közeljövőben fog szavazni az Egyesült Államokkal kötendő védelmi együttműködési megállapodásról, amely lehetővé tenné az amerikai repülőgépek leszállását és katonai felszerelések svéd területen történő elhelyezését.

Svéd békepárti szervezetek azonban arra szólították fel a kormányt, hogy a megállapodás tartalmazza a nukleáris fegyverek svéd területen történő tárolásának tilalmát. A kormány válasza szerint erre nincs szükség, mivel az országban már konszenzus van ebben a kérdésben, és a parlament korábban már határozott arról, hogy békeidőben tilos nukleáris fegyvereket tárolni Svédországban.

A sport világában is történtek tragikus események, amelyek Svédországot érintik. Októberben egy bizarr ütközés következtében vesztette életét a Nottingham Panthers amerikai hokisa, a 29 éves Adam Johnson, akinek ellenfele korcsolyája vágta el a torkát. A tragédiával végződő meccsen Viktor Björkung még a Nottingham játékosa volt, majd pár héttel később, még mindig a sokkoló eset hatása alatt állva, úgy döntött, hazatér Svédországba. „Nagyon sokszor villannak be képek, és ezek egyáltalán nem kellemesek. Amikor megláttuk, hogy a penge eltalálta a nyakát, tudtuk, hogy nagyon nagy a baj” – nyilatkozta a 31 éves Björkung, aki jelenleg a szlovák Extraligában szereplő HK Spisská Nová Ves játékosa. Johnson halála után a Nemzetközi Jégkorong Szövetség és az angol szövetség is kötelező tette a nyakvédő használatát, de az Elite Ice Hockey League-ben, amelyben a Nottingham is szerepel, ez nem kötelező, csak erősen ajánlott. Johnson halála miatt a rendőrség novemberben emberölés gyanújával őrizetbe vett egy férfit, de az ügyben a nyomozás jelenleg is zajlik.