Skandináv szolidaritás a Tesla dolgozókért

A Tesla dolgozók munkaügyi vitája miatt kirobbant skandináv szimpátiasztrájkok sorozata áll ki az elnyomott munkavállalók mellett.

A svéd IF Metall szakszervezet és az elektromos autógyártó közötti konfliktus egyre több északi szakszervezetet von be a vitába, és a követelés világos: a Tesla kössön kollektív szerződést. Az IF Metallhoz tartozó munkavállalók október 27-én kezdték meg a sztrájkot a Tesla svédországi üzemeiben, ami további szimpátiasztrájkokat váltott ki a svéd dokkmunkások, takarítók és autókereskedők körében.

A skandináv országokban a szimpátiasztrájkok általában legálisak, ellentétben az Egyesült Államokkal, ahol ezek a tüntetések szigorúan tilosak. Az IF Metall engedélyezte a szerelőinek, hogy a nem vezethető Tesla autókat független műhelyekben javítsák, így enyhítve a magánvásárlókra és a műhelyekre nehezedő nyomást a február 19-április 30. közötti időszakban.

A svéd közlekedési dolgozók szakszervezete ígéretet tett arra, hogy novemberben blokkolni fogják a Tesla autók be- és kirakodását az ország kikötőiben. A dokkmunkások szakszervezete is közölte, hogy nem fog Tesla autókkal dolgozni a svéd kikötőkben. A köztisztviselők szakszervezete bejelentette, hogy a svéd és dán állam tulajdonában lévő PostNord munkásai november 21-től szüneteltetik az autógyártónak történő kézbesítést.

A villanyszerelők szakszervezete novemberben megfogadta, hogy blokkolja a Tesla létesítményeiben és töltőállomásainál végzett elektromos javítási munkálatokat, míg egy festő szakszervezet arra figyelmeztetett, hogy leállítja a Tesla autók festését. November 17-től az épületkarbantartók szakszervezete is sztrájkot hirdetett, ami a Tesla szervizműhelyekben végzett karbantartási és építési munkákat is érinti. A norvég Hydro alumínium- és energiaipari vállalat leányvállalatának munkásai, akik az IF Metall tagjai, november 24-től leállítják a munkát a Tesla termékeinél.