Agyát támadta meg egy féreg az amerikai elnökjelöltnek

Egy amerikai elnökjelölt, a Kennedy klán tagja, Robert F. Kennedy Jr. azt állítja, hogy agyát egy féreg rágta meg. A vakcinaellenes nézeteket is hirdető politikus neurológiai problémáiról beszélt, amelyek egy ritka parazitafertőzés következményei lehetnek.

Robert F. Kennedy Jr., a híres Kennedy család tagja, jogászként és íróként is ismert, és most elnökjelöltként került a figyelem középpontjába. Egy 2012-es vallomásában, amit a New York Times ismertetett, elmondta, hogy 2010-ben egy féreg jutott az agyába, ami a szövetek egy részét megette, majd elpusztult. Az orvosok először agydaganatra gyanakodtak, de kiderült, hogy egy sertés galandféreg lárvája okozta a problémát.

A Taenia solium nevű parazita főként alacsony jövedelmű országokban fordul elő, és bár az Egyesült Államokban és Európában ritka, évente néhány száz esetet regisztrálnak. A galandféreg az emberi bélben élősködik, és akár négy méter hosszúra is megnőhet. A hermafroditák (hímnősök) proglottiszai petéket tartalmaznak, amelyek a bélsárban tökmag méretű tömegként figyelhetők meg.

A galandféreg lárvái a sertésekben is képesek túlélni, ha azok fertőzött növényzetet legelnek. Az emberre a fertőzés akkor terjed át, ha a fertőzött állat húsát nem megfelelően főzik meg, és az élősködők a bélfalon áthatolva a véráramba jutnak, ahol többek között az agyba is eljuthatnak. Ezt az állapotot neurociszticerkózisnak nevezik.

Kennedy azonban tévedett, amikor azt állította, hogy a féreg megevett egy részét az agyának. A sertés galandférgek valójában nem eszik meg az agyszövetet, hanem annak tápanyagait szívják fel. A fertőzés kezdeti tünetei között hányinger, fájdalom, hasmenés és étvágyváltozás szerepelhet. Ha a lárvák az agyba jutnak, komoly, életveszélyes tünetek jelentkezhetnek, mint például görcsrohamok és az agyműködés zavarai.

A kezelés antihelmintikus gyógyszerekkel, például niklosamiddal és praziquantellel történik, és gyulladáscsökkentő gyógyszerek is alkalmazhatók. Súlyos esetekben műtéti beavatkozásra is szükség lehet. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő kézhigiénia és a hús alapos elkészítése.