Az egekbe szöktek a GameStop részvényei, miután újra előkerült a botrányt okozó kereskedő

A GameStop részvényeinek értéke ugrásszerűen megnőtt hétfőn, miután a Roaring Kitty nevű pénzügyi elemző és kereskedő nagyjából három év után először posztolt online.

A népszerű elemző, Roaring Kitty 2021 óta először posztolt a közösségi médiában. A bejegyzés az X-en 13 óra alatt 63 ezer kedvelést gyűjtött be, majd a következő nap több mint 24 millió megtekintést generált. A GameStop az elemző jelentkezése után 110 százalékos emelkedést tapasztalt részvényei értékének növekedésében, azaz árfolyama több, mint a kétszeresére emelkedett. A következő napon további közel 110 százalékos pluszban nyitott. Az AMC, egy másik mém részvény 25%-ot ugrott hétfőn, míg a Reddit 15%-kal kereskedett magasabban, és a következő napon az AMC szintén jelentős, 72 százalékos emelkedést mutatott. A Rivian és a Nio elektromos autógyártók részvényei is 10 százalék pluszban zárták a napot.

Roaring Kitty, hivatalos nevén Keith Gill, a Massachusetts Mutual Life Insurance korábbi marketingese. A Reddit-en DeepF------Value néven is ismert Gill egy egész seregnyi, úgynevezett daytradert toborzott, akik 2020 és 2021 között videojáték-részvényeket halmoztak fel – köztük a GameStop-részvényeket.

Az úgynevezett „mémrészvényekkel” az egyéni befektetők célba vették a GameStop és más vállalatok kilátásait pesszimistán megítélő shortolókat és fedezeti alapokat, így kényszerítve őket short pozícióik fedezésére és a céltársaságok részvényeinek árfolyamának felhajtására. Jelenleg a GameStop-részvényekben lévő short pozíció a szabadon forgalmazható részvények több mint 24 százalékát teszi ki – írja a CNBC.

Az akció 2021 elején 120 dollár fölé repítette a részvények értékét mindössze 3 dollárról három hónap alatt, és a Robinhoodhoz hasonló brókercégeket kényszerítettrá, hogy korlátozzák az erősen shortolt részvényekkel való kereskedést. Válaszul egy Robinhood-felhasználó csoportos keresetet nyújtott be, miután az alkalmazás úgy döntött, hogy korlátozza a GameStop kereskedését a platformján. A keresetet 2023 augusztusában elutasították. Egy másik, Gill ellen indított csoportos kereset azt állította, hogy kezdő kereskedőnek adta ki magát, annak ellenére, hogy hivatalos engedéllyel rendelkező szakember.

Mindezt egy sor kongresszusi meghallgatás követte a brókerek gyakorlatával és a lakossági kereskedéssel kapcsolatban. A Robinhood, a Melvin Capital, a Reddit és a Citadel vezetői, valamint Gill is tanúvallomást tett.

A hét legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye a szerdai amerikai inflációs adat, a várakozásokat itt elemeztük. Szintén tart még a nagyvállalati gyorsjelentési szezon, kedden a Home Depot és az Alibaba, szerdán a Cisco Systems, csütörtökön pedig a Walmart, az Applied Materials, valamint a Deere pénzügyi adatai lehetnek mérvadóak.