Richter első negyedéves eredményei és a vezérigazgató kommentárja

A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, Orbán Gábor kedden reggel ismertette a vállalat első negyedéves számait, amelyek jelentős növekedést mutattak, és a vállalat Európa elsőszámú beszállítója lett az orális fogamzásgátlók területén.

A tájékoztató során Orbán Gábor kiemelte, hogy minden teljesítménymutatójuk zölden áll, és az árbevételük meghaladta a 200 milliárd forintot, a gyógyszergyártási árbevétel 12,6 százalékkal nőtt. A cégvezető szerint a Richter korábbi előrejelzése, a 2,15-2,25 milliárd eurós árbevétel és a 725-750 millió euró közötti tisztított EBIT a teljes évben tartható. Orbán Gábor hozzátette, hogy bátor vállalásokat tettek, és ezeket leszállították, az adózott eredmény pedig jóval nagyobb számokat mutat, mint amire az elemzők is számítottak, ami 68 milliárd forintra emelkedett az árfolyamnyereségek köszönhetően.

Az idei évben a Richter lehet Európában az első az orális fogamzásgátlók területén, ami óriási felelősséggel jár, ezért a vállalat monitorozni fogja a szennyvízben előforduló szteroid hatóanyagok mennyiségét. Az árfolyamhatás továbbra is kedvezőtlenül alakult a Richter számára, de a cégvezető szerint az év folyamán ezek a hatások kiegyenlítődhetnek. Kelet-Európában a rubel gyengülése 15 százalékkal húzta vissza az eredményt, de a többi régióban pozitív volt a növekedés.

A nőgyógyászati és neuropszichiátriai üzletágak jól teljesítettek, a nőgyógyászatban 22 százalékos volt a növekedés, míg a generikus üzletág az árfolyamhatás és a magas készletszint miatt nem tudott növekedni. A biotechnológiai területen a Helm akvizíció még nem zárult le. A működési költségek terén a vállalat tartotta a kereteket, kivéve a kutatás-fejlesztés területét, ahol a klinikai pipeline miatt komoly finanszírozási igények merültek fel, és a kiadások 33 százalékkal nőttek.

A free cash flow szintjén a működő tőke változása nem pozitív, a készpénzkonverziós ciklus emelkedik, ami az egész szektorra jellemző, és nagyobb puffert kell tartani. A Mithra-eszközökre tett ajánlattal kapcsolatban Orbán Gábor elmondta, hogy a Richter számára fontos, hogy a molekula, a készítmények és a jogok ne kerüljenek széthordva egy csődfolyamatban, és a tranzakció eredménye heteken belül kiderülhet.

A gyógyszeriparban jelenleg a legnagyobb kockázatot az ellátás jelenti. Az átfutási idők megnőttek, a lehetséges beszállítók köre szűkült, illetve egyes beszállítóknál minőségi problémák léptek fel. Globálisan sokat csökkent a rendszer rugalmassága, emiatt minden szereplőnek nagyobb puffereket kell tartania. A Richter nyilvánosságra hozta fenntarthatósági (ESG) jelentését is, amely az uniós irányelvnek való megfelelés keretében készült, és bár az ESG-szempontok a befektetők fókuszából kikerültek, a jogalkotó és a munkavállalók, különösen a fiatalabbak körében felértékelődtek.

A Richter részvényeinek árfolyama emelkedéssel nyitott, és a BUX 0,5 százalékos pluszban áll.