Q1: csökkenő bevétel, növekvő nyereség a Richternél

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben 203,4 milliárd forint lett, ami 3,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, ugyanakkor a gyógyszergyártás bevétele 16%-kal nőtt, és a tisztított EBIT 17 százalékos növekedést mutatott.

A Richter Gedeon Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett 2024. I negyedéves eredményeiben jelezte, hogy a gyógyszergyártás árbevétele elérte a 200,1 milliárd forintot, ami 12,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az árfolyamszűrt bevételnövekedés még magasabb, 16 százalékos volt, amely az előrejelzés legfelső tartományát érte el, annak ellenére, hogy a rubel 19 százalékkal gyengült.

A növekedést elsősorban a cariprazine (CNS) és a nőgyógyászati szegmens erős teljesítménye, valamint a BIO bevételek jelentős ugrása hajtotta. A nőgyógyászati üzletág bevétele 17 százalékkal 74,2 milliárd forintra nőtt, míg a biotechnológiai üzletág bevételei erőteljesen, 46 százalékkal ugrottak meg, 11,4 milliárd forintra. A bruttó profit 13 százalékkal, 141 milliárd forintra nőtt, és a bruttó fedezet is javult 0,2 százalékponttal 70,2 százalékra a 2024 I. negyedévében.

A működési költségek 17 százalékkal növekedtek, főként a kutatás-fejlesztési ráfordítások miatt. Ennek ellenére a tisztított EBIT 64 milliárd forintot ért el, ami 9 százalékos növekedés év/év alapon, míg az árfolyamszűrt tisztított EBIT 17 százalékos növekedést mutatott, összhangban a teljes évre kiadott előrejelzéssel.

A free cash flow 53 milliárd forintot tett ki, ami 35 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, amit az üzleti tevékenységből származó erős cash flow és a realizált devizanyereségek segítettek. Az akvizíciók és a részvényvisszavásárlások ellenére is sikerült növelni a nettó készpénzállományt.

A társaság közgyűlése elfogadta a 78,8 milliárd forint osztalék kifizetését a 2023-as adózott eredményből, amely várhatóan a 2024-es év második negyedévében fog megtörténni. A részvényenkénti osztalék megközelítőleg 423 forint lesz.

Elemzők 3,6 százalékkal csökkenő, 202 milliárd forintos bevételt vártak, de a Richter ennél jobb eredményt ért el. A negyedévben a társaság 75,6 százalékkal több, 68,5 milliárd forint adózott eredményt ért el, az elemzői konszenzus 57,8 milliárd forint volt. A jelentős - túlnyomórészt nem realizált - 15,2 milliárd forint árfolyamnyereség növelte az adózott eredményt 2024 első negyedévében, szemben az egy évvel ezelőtti nagy árfolyamveszteséggel, az időszak végi gyengébb forint hatására.

A jelentés szerint nem változtatnak a korábbi előrejelzésükön: a tavalyi kiemelkedő év után kétszámjegyű növekedés az idén is elérhető lesz a gyógyszergyártásban az árfolyamok hatásának kiszűrésével. A gyógyszergyártás bevétele 2,15-2,25 milliárd euró körül alakulhat 2024-ben.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9965 forint, a legalacsonyabb 8010 forint volt, a papír ára hétfőn nem változott, 9650 forinton zárt.