Online csalásokra figyelmeztet a rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden közzétett felhívásban hívta fel a figyelmet az online csalásokra, és tanácsokat adott, hogy mire érdemes odafigyelni.

Az utóbbi időben több online csalás miatt is indult nyomozás Győr-Moson-Sopron vármegyében. Az áldozatokat használt cikkek eladására szolgáló internetes felületeken és közösségi médiában létrehozott piactereken érték a csalások, de befektetési és banki csalások is előfordultak.

A rendőrség szerint a következőkre kell leginkább figyelni:

  • Hamis banki hívások: A csalók gyakran a bank nevében hívják fel az embereket, gyanús online tranzakcióra hivatkozva, és ilyenkor banki adatokat vagy idegen alkalmazás telepítését kérik. A rendőrség azt tanácsolja, hogy senki ne adja meg a banki adatait, és ne telepítsen ismeretlen alkalmazást.

  • Hamis online áruházak: A webáruházak esetében fontos az ellenőrzés, különösen a cég nevére, székhelyére, a "rólunk" szóló részre és az ÁSZF-re. Ha ezek hiányoznak, magyartalanul vannak megfogalmazva, az ügyfélszolgálat nem megfelelően van feltüntetve, vagy csak űrlapon keresztül lehet kapcsolatba lépni az áruházzal, akkor ezek gyanús jelek.

  • Hamis futárszolgálat: Ha valaki csomagot vár, előfordulhat, hogy hamis e-maileket vagy sms-eket kap, amelyekben a "futárszolgálat" a banki belépési adatok megadását kéri. Ezt soha ne tegye meg, mert a valódi futárszolgálatok sosem kérik ezeket az információkat. Ha kérdése van, jobb, ha közvetlenül a csomagküldőt hívja fel, vagy utánvéttel fizet.

A rendőrség további tanácsai a kibertámadások elkerülésére:

  • Jegyezze fel a bank hivatalos webcímét, és mentse el a kedvencek közé.
  • Ne használjon könnyen kitalálható jelszavakat, és ne adja meg olyan adatokat, mint a háziállatok neve vagy a születési éve.
  • Fordítson figyelmet az online biztonság alapeszközeire, mint a vírusirtók és a kétfaktoros hitelesítések.
  • Legyen szkeptikus a túl szépnek tűnő online befektetésekkel szemben.
  • Ne töltsön le ismeretlen szoftvereket.
  • Kérjen SMS-t a bankszámláján történő aktivitásokról.

Egy valódi banki ügyintéző soha nem kér netbankos felhasználónevet, jelszót, CVC-kódot, a bankkártya lejárati dátumát, és nem kérdezi meg az illető nevét vagy azt, hogy melyik banknál van számlája. Nem mondja azt sem, hogy utaljon pénzt egy biztonságos bankszámlára, mert az öné veszélyben van.

Amennyiben valaki úgy érzi, hogy minden óvintézkedés ellenére becsapták, a rendőrség azt javasolja, hogy tegyen feljelentést a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságon, bármely rendőri szervnél, vagy hívja a 112-es központi segélyhívó számot.