Idegen civilizációk nyomaira bukkanhattak a Tejútrendszerben

Hét olyan csillagot találtak, amelyeknek különös fényét természetes körülményekkel nehezebb megmagyarázni, mint azzal, hogy elkezdték hatalmas energiaközpontokká alakítani őket.

Az emberiség egyedülállóságának kérdése régóta foglalkoztatja a filozófusokat, spirituális vezetőket és tudósokat. A technikai fejlődés jelenlegi szintjén még nem sikerült idegen civilizációkat felfedezni, de a kutatók olyan fejlett technológiák nyomait keresik, mint a rádiójelek, űrhajók által keltett gravitációs hullámok vagy a messziről látható infravörös sugárzás. Egy előttünk járó civilizáció esetleges létezésének bizonyítékaként a Dyson-gömbök építését tartják szem előtt.

A Dyson-gömbök koncepcióját Freeman Dyson vetette fel 1960-ban, amely szerint egy fejlett civilizáció a csillaguk köré épített űrben lebegő héj segítségével hasznosíthatná a csillag által kibocsátott összes energiát. A Dyson-gömbök felderítésére irányuló kutatások során az infravörös sugárzás detektálása a kulcs, mivel minden energia végül hővé alakul.

A Project Hephaistos kutatási program célja az ilyen jelek felderítése, amelynek résztvevői az amerikai, brit, indiai és svéd kutatók. A program nevét a görög mitológiából kölcsönözte, és a kutatók szerint az épülő Dyson-gömbök erősebb infravörös sugárzásuk miatt könnyebben felismerhetők.

A kutatás során az európai Gaia űrteleszkóp, az amerikai 2MASS és a NASA WISE infravörös űrteleszkópja által szolgáltatott csillagkatalógusok adatait elemezték. A kutatók egy munkafolyamatot alakítottak ki, amelynek eredményeként 368 potenciális jelöltet azonosítottak, de a szűrés után csak 7 csillag maradt, amelyeknél a rendellenes infravörös sugárzás nem magyarázható más ismert természetes jelenséggel.

A kutatók szerint a kiugró infravörös sugárzásnak lehetnek természetes okai, de egyik sem ad világos magyarázatot a jelenségre, különösen azért, mert az érintett csillagok M-típusú törpecsillagok. Lehetséges, hogy a látott izzás helyi törmelékmezőké, de ezek a vörös törpék körül extrém ritkák, és az ismert esetekben sem így mutatkoznak. Matías Suazo, az Uppsala Egyetem PhD hallgatója szerint ilyen forrást nem ismerünk M törpéknél.

A kutatók szerint a 7 csillag esetében vagy fiatal csillagokról van szó, amelyeknek infravörös fénye nem változik, vagy extrém fényességű friss törmelékmező veszi körül őket, vagy valami még furcsább állhat a háttérben. A csillagok kilétét további optikai elemzés és spektroszkópiai vizsgálat tisztázhatja.