Még ki sem hűlt a Karmelita kilincse, Putyin máris bekopogott a kínai elnökhöz

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozik, ahol a két napos diplomáciai csúcson nemzetközi és regionális kérdéseket is megvitatják.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten kétnapos állami látogatást tesz Kínában, amit a kínai külügyminisztérium kedden jelentett be. Az AP hírügynökség értelmezése szerint ez a találkozó a két „autoriter” szövetséges legújabb összefogásának jele az Egyesült Államok vezette nyugati liberális világrenddel szemben.

A csütörtökön kezdődő csúcstalálkozón Putyin és Hszi Csin-ping „a kétoldalú kapcsolatok különböző területein való együttműködést, valamint a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdéseket” fogják tárgyalni. A Kreml által kiadott közlemény megerősítette az orosz elnök utazását, melyre a kínai elnök meghívására kerül sor. Ez az út Putyin számára az első külföldi látogatás lesz ötödik hivatali ideje óta.

Kína az orosz-ukrán háborúban hivatalosan semleges álláspontot képvisel, de „határok nélküli” kapcsolatot hirdetett meg Oroszországgal. A két ország közös hadgyakorlatokat is végrehajtott, és Kína következetesen ellenezte az Oroszország elleni gazdasági szankciókat.

A hírügynökség szerint a két ország egyre több konfliktusba keveredik a demokratikus államokkal és a NATO-val, miközben befolyásra törekszik Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-Amerikában. Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten érkezett vissza egy ötnapos európai látogatásról, mely során Magyarországon és Szerbiában is megfordult, amelyeket az Oroszországhoz közel álló országoknak tekintenek.

Peking eddig is támogatta Moszkvát az ukrajnai konfliktust illetően, és továbbra is exportál különböző elektronikai cikkeket, nyersanyagokat, valamint az orosz háborús erőfeszítésekhez hozzájáruló termékeket. Kína emellett az energiaellátás egyik fő exportpiaca is.

A látogatásra néhány nappal azelőtt kerül sor, hogy beiktatnák William Lai Csing-te-t a tajvani elnöki posztjába. A területre Kína sajátjaként tekint és állítása szerint erőszakot is hajlandó bevetni, ha szükséges.