Háborúzós pszichózis és inflációs spirál

A politikai élet folyamatosan forr, a választások és a belföldi ügyek mellett a gazdasági helyzet is változásokat mutat. A közéleti események és a gazdasági kihívások egyaránt hatással vannak a mindennapokra.

A választási előkészületek során több érdekesség is napvilágot látott. Söjtörön a Tisza Párt listavezetője, Magyar Péter nem vesz részt a Partizán-vitán, mivel előbb köztelevíziós vitát szeretne, míg a Metropol feljelentésével kapcsolatban S. Mária állítása szerint nem szervez semmit. A Demokratikus Koalíció egy 27 ezres városban nem tudott elegendő ajánlást gyűjteni, így egyetlen jelöltjük sem lesz ott a választáson. A Fidesz közel 70 jelöltje részt vett a Megafon képzésein, amelyek országszerte több mint 430 embernek nyújtottak tájékoztatást.

A belföldi témák között szerepel a gyóntatópapok helyzetének vitája a kiskorúak szexuális zaklatásának jelentése kapcsán. Az NKE rektorát, Deli Gergelyt a holokauszttagadó Mahmúd Ahmadinezsád meghívása miatt faggatták. Rákay Philip egy budakeszi autómosóban mosta meg 80 millió forintos Mercedes-Maybach autóját.

A gazdasági hírek között kiemelkedik, hogy a közúti fuvarozás költségei az infláció négyszeresével nőttek, ami további inflációs nyomást jelenthet. Egy Matolcsy Ádámhoz köthető cég dubaji luxusingatlan-adásvételéről is beszámoltak. Az állami családbarátcég nyomdabérlése körüli furcsaságokra Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet. Vasárus Gábor geográfussal az energetikai lehetőségeinkről és a földrajzi adottságokról esett szó.

Az EU-s témák között szerepel, hogy az európai miniszterek még egy utolsó kísérletet tesznek a természet helyreállításáról szóló rendeletért, mielőtt a magyar elnökség alatt az egész terv kudarcot vallana. Magyarország pedig blokkolta az EU-s közös nyilatkozatot a grúziai „külföldi ügynöktörvényről”.

A közéleti események mellett a gazdasági változások is jelentős hatással vannak a társadalomra, és ezek a témák továbbra is napirenden maradnak.