Pécs polgármestere élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét

Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a közgyűlésen elmondta, hogy a városnak a korábbi fideszes vezetés alatt felvett 9,5 milliárd forintos kormányzati kölcsön helyett akár fejlesztésekre is fordíthatta volna az összeget. Az utolsó, 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletet élő adásban utalta át.

A keddi közgyűlésen Péterffy Attila kifejtette, hogy a korábbi városvezetés idején felvett kormányzati kölcsön miatt elmaradtak a város fejlesztései. A polgármester szerint az összegből új utak, járdák, játszóterek vagy parkok épülhettek volna, illetve jövőbe mutató fejlesztésekre is fordíthatták volna.

Az előző városvezetés alatt összesen 9,54 milliárd forintos mentőcsomagra volt szükség Pécsnek. A törlesztés 2019-ben kezdődött, de a nagyobb rész az új, ellenzéki vezetés alatt került rendezésre. A polgármester a fennmaradó 8,5 milliárd forint törlesztésének átütemezését kérte a kormányzattól, amit meg is kapott, de ingatlanokkal nem sikerült kiváltani a tartozást.

A Magyar Államkincstár (MÁK) a kölcsön miatt felügyelte Pécs gazdálkodását, ami rendkívül szigorú engedélyezési eljárást jelentett. A városháza költségvetési és gazdasági osztálya mellett a MÁK saját irodát kapott, és minden kiadást ellenjegyeztek, néha még az alacsony összegű tételeket is megvétózták.

A szigorú gazdálkodás eredményeként Pécs idő előtt tudta törleszteni az adósságát, amit az önkormányzati választási kampány utolsó közgyűlésére időzítettek.

Az újabb eladósodás megakadályozása érdekében a városvezetés határozatot fogadott el, amely megtiltja a működési hitel felvételét az önkormányzatnak és a hozzá tartozó cégeknek, intézményeknek. A Telex információi szerint a város továbbra is számít a MÁK szakmai segítségére, de ennek kereteiről még nem született döntés.

Péterffy Attila a közgyűlésen hangsúlyozta, hogy a törlesztés fontos lépés a város szabadságának visszanyerésében. A törlesztésről szóló előterjesztést egyhangúan hagyták jóvá, bár a Tiszta Kezek Frakció nem vett részt a szavazáson. A városházi ellenzék, köztük a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői szerint a polgármester bejelentése csupán kampányfogás volt, de gratuláltak a pécsieknek, hogy lehetővé tették a kölcsön visszafizetését.