Grúz parlamenti verekedés a külföldiügynök-törvény körül

A grúz parlament heves vita és képviselők közötti összetűzés után elfogadta a külföldi ügynökökről szóló törvényt, amely jelentős nemzetközi és belföldi ellenállásba ütközött.

A törvény elfogadása ellen az Európai Unió, az Egyesült Államok és az ENSZ is nyilvánosan tiltakozott, mivel a jogszabály értelmében a jelentős külföldi finanszírozásban részesülő szervezeteket külföldi befolyásoló ügynökként kellene regisztrálniuk. A grúz társadalom is hetek óta tüntet a törvény ellen, amelyet a Grúz Álom – Demokratikus Grúzia kormánypárt tavaly egyszer már visszavont, de idén áprilisban ismét előterjesztett.

A keddi parlamenti ülésen Levan Habeisvili, az ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom párt elnöke vádolta meg Dmitrij Szamharadzét, a kormánypárt képviselőjét, hogy az ő utasítására bántalmazzák a törvényjavaslat ellenzőit Tbiliszi utcáin. Szamharadze válaszul vizespalackkal dobta meg Habeisvilit, ami verekedéshez vezetett, melybe mindkét oldal képviselői bekapcsolódtak. Az incidens miatt az ülést Salva Papuasvili, a törvényhozás elnöke, félbeszakította. Az erőszak az ülésterembe is átterjedt, ahol egy tucatnyi képviselő verekedett, és egy képviselőt a kormányzó Grúz Álom pártból biztonsági őrök tartottak vissza, amikor erőszakosan nekirontott Levan Khabeishvili képviselőnek.

A törvénytervezet most Salome Zurabisvili elnökhöz kerül, aki már előre kijelentette, hogy meg fogja vétózni, döntését azonban felülírhatja egy újabb parlamenti szavazás. A törvény előírja, hogy azok a médiumok és nem kormányzati szervezetek, amelyeknek anyagi forrásai több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként kell regisztráltatniuk magukat, különben súlyos bírsággal sújtanák őket. A törvénytervezet ellen hetek óta, még az utolsó pillanatban is zajlottak a tömegtüntetések, szombaton körülbelül ötvenezren gyűltek össze, később húsz embert, köztük két amerikai és egy orosz állampolgárt tartóztatott le a rendőrség. A tüntetések fokozódtak, és több ezer fős tömeg ellen a rendőrség könnygázt vetett be, több tüntetőt orvosok láttak el, és több tüntetőt is elhurcoltak.