Oroszországban fél millió hektár gabonaföldet kell újravetni

Az orosz mezőgazdasági területeken a fagykárok miatt félmillió hektárnyi területet kell újravetni, a szükséges források a vetőmag és a finanszírozás tekintetében rendelkezésre állnak.

Okszana Lut, az orosz mezőgazdasági miniszterjelölt bejelentette, hogy a fagytól károsodott régiókban az agrárgazdálkodók félmillió hektárnyi területet fognak újravetni. A miniszterjelölt szerint minden szükséges forrás biztosított, beleértve a vetőmagot és a finanszírozást is. Lut hozzátette, hogy a szaktárca figyelemmel kíséri a biztosítótársaságok által a növénytermesztőknek folyósítandó kifizetéseket.

A déli területeken várható aszály és a fagyok miatt az országban "meglehetősen nehéz helyzet" alakult ki. Több oroszországi régió, köztük a lipecki és a voronyezsi, a május eleji fagyok következtében szükségállapotot hirdetett a mezőgazdaságban.

Dmitrij Patrusev, a megbízott mezőgazdasági miniszter szerint azonban a nehéz időjárási körülmények és a fagyok ellenére is elegendő lesz a termés az ország élelmezési biztonságának fenntartásához.

Az orosz Agrárpiaci Konjunktúra Intézet (IKAR) a fagyok következtében 5,5 százalékkal, 86 millió tonnára csökkentette a 2024-es oroszországi búzatermésre vonatkozó előrejelzését. A bruttó gabonatermésre vonatkozó prognózisát pedig 5 százalékkal, 135 millió tonnára mérsékelte.