Letartóztatták az orosz védelmi minisztérium személyzeti főnökét

Az orosz védelmi minisztérium személyzeti osztályának vezetőjét, Jurij Kuznyecov altábornagyot korrupció vádjával letartóztatták. A Kommerszant című lap és a The Kyiv Independent értesülései szerint a TASZSZ hírügynökség információi alapján különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt indítottak ellene büntetőeljárást.

Jurij Kuznyecov elleni vizsgálatot az Orosz Nyomozó Bizottság (SZK) katonai nyomozó osztálya vezeti. A tábornokot azzal vádolják, hogy 2021 és 2023 között kenőpénzt fogadott el kereskedelmi cégek képviselőitől, hogy „bizonyos lépéseket tegyen az érdekükben”. Kuznyecov lakóhelyén és a nyilvántartásban szereplő lakcímén házkutatást tartottak, ahol több mint 100 millió rubel (400 millió forint) értékben foglaltak le készpénzt, aranyérmét, gyűjteményes órákat és luxuscikkeket.

Kuznyecov 2010 és 2023 között az orosz hadsereg vezérkara nyolcadik igazgatóságának vezetője volt, amely az államtitkok védelméért felelős, és 2023 májusában került a személyzeti osztály élére.

Az őrizetbe vétel időzítése figyelemre méltó, mivel nem sokkal korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök leváltotta Szergej Sojgu védelmi minisztert, aki 2012 óta töltötte be ezt a pozíciót, és Andrej Belouszovot, a volt első miniszterelnök-helyettest és gazdaságpolitikai szakértőt nevezte ki a helyére. Sojgu a jövőben – Nyikolaj Patrusevet, Putyin nemzetbiztonsági főtanácsadóját váltva – a Biztonsági Tanács titkára lesz.

Ez nem az első eset, hogy letartóztatás történik az orosz védelmi minisztériumban; április végén Timur Ivanov védelmiminiszter-helyettest is korrupció vádjával őrizetbe vették. Ivanov letartóztatása után Jevgenyij Prigozsin, aki korábban korrupcióval vádolta a védelmi minisztert, kívánsága teljesült, és Sojgu távozását követően Belouszov került a tárca élére.

Belouszov, aki akadémiai karrier után egy évig volt gazdaságfejlesztési miniszter, majd 2013-ban Putyin gazdasági tanácsadójává, 2020 óta pedig miniszterelnök-helyettesként dolgozott, katonai tapasztalat nélkül került a védelmi minisztérium élére. A mérnöki végzettségű Sojguhoz hasonlóan Belouszov is katonai tapasztalat nélkül vállalta a posztot, és a katonai stratégiaalkotást a jövőben valószínűleg Valerij Geraszimov vezérkari főnök végzi majd.

Andrej Belouszov a kilencvenes években a gazdaság állami ellenőrzésének az egyik fő szószólója volt. A gyakorlatilag már most hadigazdaságként működő országban a GDP 6,7 százalékát költik katonai kiadásokra, ami megközelíti a szovjet korszak szintjét. Belousov feladata az orosz katonai-ipari komplexum finomhangolása lesz, és Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő szerint a reményeik szerint az új tárcavezető a gazdaság működésének a szerves részévé teszi a védelmi kiadásokat. Alekszandra Prokopenko, az orosz központi bank volt tanácsadója szerint Belousov kinevezése azt mutatja, hogy Putyin egy elhúzódó fegyverkezési versenyben keresztül tervezi Ukrajna felőrlését.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a Kuznyecov elleni eljárást, mondván, hogy ez nem az ő hatásköre. Azt mondta, a Kreml szerint nem fog zavart okozni az orosz fegyveres erők munkájában, hogy Belouszov személyében egy civilt jelöltek védelmi miniszternek.

Putyin tanácsadóinak köre is bővült, többek között Alekszej Gyumint, az elnöki testőrség exparancsnokát és Nyikolaj Patrusevet, az FSZB volt igazgatóját is tanácsadóvá nevezte ki.