Orbán Balázs: Magyarország kész háborúba menni Kína ellen Amerika oldalán

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs interjút adott a kormányzati propaganda két lapjának, ahol többek között a magyar-kínai kapcsolatokról és Magyarország NATO-beli kötelezettségeiről beszélt.

Az interjúkban Orbán Balázs több fontos kérdésre is válaszolt. Az egyik ilyen téma a magyar-kínai megállapodások voltak, amelyek között szerepel egy gyorsvasúti összeköttetés előkészítése is, ami Budapest belvárosát és a repülőteret kötné össze. A politikai igazgató kijelentette, hogy Magyarország a NATO-alapszerződésben foglalt kötelezettségeinek eleget tesz, és ha Kína megtámadná az Egyesült Államokat, Magyarország számítható szövetségesként viselkedne.

Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy Magyarország számára a szuverenitásvesztés jelenti a legnagyobb veszélyt, és hogy a külpolitika nem arról szól, hogy egy külső birodalmi központból kapott öt pontot képviseljenek. Kiemelte, hogy Magyarország és Kína ősi nemzetekként másképp látják a történelmet, ami közös alapot ad az emberiség jövőjéről való gondolkodásban.

A politikai igazgató megjegyezte, hogy egyelőre még nem döntöttek arról, hogy Magyarország részt vesz-e az orosz-ukrán háborút lezárni hivatott svájci békecsúcson, és ha igen, akkor milyen szinten képviselteti magát. Végezetül, az NKE holokauszttagadó antiszemita Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök meghívásával kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy az egyetem rektora helyesen járt el a helyzetben.