Egy év két hónap börtönbüntetést kapott a zebrán gázoló nyugdíjas

Egy 83 éves férfit ítélt el a Hajdúszoboszlói Járásbíróság egy év két hónap fogházra, miután halálra gázolt egy fiatal anyát, aki a családjával próbált átkelni a zebrán Nádudvaron. A baleset során a nő kétéves kislánya is súlyos sérüléseket szenvedett.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője szerint a vádlott a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében találtatott bűnösnek, és bár az eljárás során már nem tagadta a bűnösségét, enyhítésért fellebbezett.

A nyugdíjas férfi az eset napján, este fél hat előtt, a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel hajtott, amikor a tragédia történt. A gyalogos-átkelőhely közvetlenül egy iskola előtt helyezkedett el, és mindkét irányból villogó sárga fényű közlekedési jelzőtábla is figyelmeztetett a gyerekek áthaladására.

A férfi nem vette észre a figyelmeztetéseket, és nem látta, hogy a szemközti sávban egy autó megállt, hogy átengedje a zebrán átkelő négyfős családot. A vádlott későn észlelte a gyalogosokat, és fékezés nélkül elütötte az anyát és kétéves kislányát. A 24 éves nő a helyszínen életét vesztette, míg kislánya nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. Az apa és a másik gyermek csak szerencsének köszönhetően úszta meg a balesetet.

A bíróság a büntetés kiszabásakor figyelembe vette az időmúlást és a vádlott büntetlen előéletét mint enyhítő körülményeket. Azonban súlyosító tényezőként kezelte, hogy a férfi a baleset előtti két évben kétszer is felelősségre volt vonva szabálysértés miatt, és a baleset során több súlyos KRESZ-szabályt is megszegett.

Tóth Katalin bíró kiemelte, hogy súlyosító körülmény volt a fiatal család életének tönkretétele is. Az ügyészség súlyosabb büntetést kért, míg a már a vezetéstől végleg eltiltott vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.