Nyári idénymunkásokat keresnek: mennyit kereshetnek a gyümölcsösökben dolgozók?

A nyári szezonban a magyar mezőgazdaságban jelentős szükség van idénymunkásokra, különösen a gyümölcsösökben, ahol a munkaerőhiány és az alacsony bérek miatt egyre több külföldi munkás is megjelenik. A bérek az ország különböző részein eltérőek lehetnek, napi 12 ezer forinttól akár 18 ezer forintig terjedhetnek.

A magyar mezőgazdaság strukturális problémákkal küzd, mint például a munkaerőhiány, az elvándorlás és az elöregedés, amelyek tovább nehezítik az ágazat helyzetét. A mezőgazdaságban dolgozók jövedelme más gazdasági ágakhoz képest alacsony, és a fizikai munka sem vonzó a munkavállalók számára.

A modernizáció és a technológiai fejlődés újabb kihívások elé állítja a gazdálkodókat. A képzett szakemberek hiánya és a régi gépekhez szokott mezőgazdászoknak nehézséget okoz az újabb gépek kezelése.

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs elnöke szerint a gyümölcstermesztésben két fő munkacsúcs van: a metszés és a betakarítás, amelyekre jellemzően idénymunkásokat keresnek. Az elnök hozzátette, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatok többsége munkaerő-igényes, és a kézzel betakarítható termények esetében akár 6000 munkaóra/ha is szükséges lehet, míg a hajtatott zöldségtermesztésben ez a szám 10 000-25 000 munkaóra/ha között mozog.

A KSH adatai alapján 2023 januárjában a mezőgazdaságban dolgozók bruttó átlagkeresete 398 ezer forint volt, ami idénre 457 ezer forintra nőtt, de még így is az országos átlag alatt marad. Dr. Apáti Ferenc szerint a munkaerőhiány évente 50 és 80 milliárd forint közötti kárt okoz a zöldség-gyümölcs-termesztésben, és ha a feldolgozóipart is beleszámítjuk, a kár közelít a 100 milliárd forinthoz. Az ágazatban dolgozók száma 15-20 évvel ezelőtt még magas volt, de mára alig akar valaki mezőgazdasági munkát vállalni.