A XIV. és XVI. kerületek ingatlanpiacának növekedése és kihívásai

Az év eleje óta növekedést tapasztalnak a XIV. és XVI. kerületek ingatlanpiacán, ami minden kategóriában érzékelhető, de leginkább a kisebb lakások iránti kereslet emelkedett. A magas négyzetméterárak és albérleti díjak azonban aggodalomra adnak okot.

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan szakmai vezetője szerint 2024 első hónapjaiban 20-30 százalékos forgalomnövekedést figyeltek meg a XIV. és XVI. kerületek ingatlanpiacán a tavalyi év azonos időszakához képest. A növekedést a jelzáloghitelek kamatainak csökkenése és a folyamatos hangulatjavulás is támogatta. A tavalyi év mélypontja után az idei év minden kategóriában lendületesen indult, bár a panellakásoknál kevésbé aktívak az eladók.

Az ingatlanárakban is tapasztalható némi korrekció, de ez csak a tavalyi 10 százalékos csökkenést pótolja, további növekedés nem figyelhető meg. Az eladók gyakran a piaci áraknál 5-10 százalékkal magasabb áron hirdetik meg ingatlanaikat, ami alkura készteti a vevőket. A sikeres és gyors eladás gyakran néhány millió forinton múlik, és a túlárazottság miatt akadozhat az értékesítési folyamat.

A keresettek közé tartoznak a garzonok és a kisebb, másfél szobás lakások, amelyek ára 30 millió forinttól indul, a téglaépítésű lakásoknál átlagosan 1 millió forintos négyzetméterárakkal. A panellakások esetében a négyzetméterárak 800 ezer forinttól kezdődnek. Az értékesítési idők a piaci árazással kínált ingatlanok esetében csökkentek.

A magasabb árkategóriájú ingatlanoknál, mint amelyek 80 millió forint felett vannak, hosszabb értékesítési időre kell számítani. A befektetők is megjelentek a piacon, bár nem olyan nagy számban, mint korábban, de a kedvezőtlen állampapír-piaci változások hatására növekedett az arányuk.

A bérlakások bérleti díjai tovább emelkednek, egy garzonlakás havi bérleti díja már 150 ezer forint, míg egy kétszobás lakásé 170-200 ezer forint között mozog a XIV. kerületben. A lakáshitelek kamatainak emelkedése ellenére nem várható, hogy ez jelentősen felpörgetné az ingatlanpiacot.

A szakértő szerint az újépítésű lakások iránti kereslet élénkülése szükséges a piac nagyobb lendületéhez, de ennek jeleit egyelőre nem látja. Az újépítésű lakások magas négyzetméterárai, amelyek 1,3-1,5 millió forint között mozognak, visszatartják a vevőket, akik inkább a használt lakások piacán keresgélnek.