Nobel-díjas Krausz Ferenc a népszerűségről és a tudományról

A fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Krausz Ferenc a Blikknek adott interjúban beszélt a díjjal járó népszerűségről, a kutatásokról és a családi életről.

Krausz Ferenc, aki a tavalyi fizikai Nobel-díjat kapta, a Blikknek adott interjúban elmondta, hogy élete gyökeresen megváltozott a díj óta. A világot járja, előadásokat tart, és mindenütt szeretettel fogadják. Amerikában járt, és a következő állomásai Bécs, Berlin, majd Kína lesznek. A tudós elismerte, hogy a díj óta kevesebb ideje jut a kutatásokra, mivel karácsonyig tele van a naptára programokkal és utazásokkal. A kevés alvás miatt néha álmossági hullámok gyötrik napközben, ami megviseli őt. A tudományos munka rovására megy ez az intenzív időszak, de csapata megbízható, és tudják, mi a dolguk. Krausz hangsúlyozta, hogy a Nobel-díj után is ugyanolyan motivált maradt a kutatások terén.

A családjáról szólva elmondta, hogy a felesége és a két lánya, akik már dolgoznak, nehezen viselik, hogy keveset van otthon. A felesége egy magániskolában tanít, a másik lánya jogászként dolgozik, és két unokája van. Amikor otthon tartózkodik, igyekszik velük rendszeresen játszani. Krausz hozzátette, hogy felesége nélkül, aki a gyerekekre odafigyelt, míg ő naphosszat dolgozott, talán Nobel-díjas sem lehetett volna.

Szabadidejében Krausz szeret olvasni, nem csak szakirodalmat, Jókai a kedvenc írója. Zenét is szívesen hallgat, kedveli Kodályt és az Omegát, amely fiatalkorának kedvenc együttese volt. Rubik Ernő munkásságát nagyra tartja, de a Rubik kockával nem tud megbirkózni, csakúgy, mint a sakkozással, amiben képtelen előre látni a lépéseket.

A mesterséges intelligenciáról szólva Krausz inkább optimista, hiszen kutatócsoportja is alkalmazza azt. Úgy véli, nem kell tőle tartani, az emberiség segítségére lehet, de fontos, hogy kordában tudják tartani.

Móron, a szülővárosában, rövid időre is megfordult, ahol felemelő érzés volt találkozni a régi ismerősökkel, barátokkal, osztálytársakkal. A gyerekek az egykori iskolájában aranyosan fogadták, a helyi művelődési központban pedig ezer ember hallgatta előadását. Szüleit is megölelhette, akik meghatódva elkísérték egy-egy helyszínre. Egy portré-dokumentumfilm is készül róla.

Krausz Ferenc 2023-ban Pierre Agostini és Anne L’Huillier kutatókkal megosztva kapta meg a fizikai Nobel-díjat. Kutatócsoportja elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, és használta fel az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére, megalapozva az attofizika tudományát. A technológia alapján az orvosok képesek lehetnek korábban diagnosztizálni a rákot, sőt, a tumorok kezelésénél is alkalmazhatják a technológiát.